Kalakirjaston arkiston yleisesittely

Evon kalastuskoeasema T. H. Järven aineistoa
Evon kalastajakoulu Kalatutkija Jorma Toivonen
Suomen Kalastusyhdistys –
Kalatalouden Keskusliitto
Kaihuan kalanviljelyslaitos
Kalataloussäätiö Käylän(kosken) kalanviljelyslaitos

Suomen Kalakirjaston Arkisto

Kalakirjaston kokoelma sisältää useita kala-aiheisia aineistoja:
kirjoja, tutkimuksia, sarjajulkaisuja, lehtiä, pienpainatteita, exlibriksiä, postimerkkejä, postikortteja ja esineitä perhoista ongenvapoihin.

Edellä mainittujen lisäksi yhden merkittävän kokonaisuuden muodostaa Kalakirjaston arkistoaineisto.

Arkistossa on tällä hetkellä yhdeksän järjestettyä kokonaisuutta muutaman odottaessa vielä käsittelyä.

Arkistoaineiston pääpaino on ajallisesti 1800-luvun lopulta 1960-luvulle. Aineiston avulla voi perehtyä Suomen kalatalouden kehittymiseen, kehittämiseen ja muutoksiin yksilön ja yhteisöjen näkökulmasta. Kalastuksen ja toiminnan kehittäminen ja taloudellinen hyödyntäminen on aloitettu kotitarvekalastuksesta ja jatkettu ammattikalastukseen sekä virkistyskalastukseen.

Asiakirjat sisältävät tutkittua tietoa mm. kaloista, kalansaaliista, kalanviljelystä, vesistöistä sekä kalastajien kalastusolosuhteista ja työyhteisöistä. Asiakirjat ovat myös monipuolinen tietolähde ja ajankuvaus kalastusalan opetus- ja neuvontatoiminnasta, markkinoinnista, järjestötyöstä, lupa- ja säädösasioista, kalan käytöstä, kalastuksen sosiaalisuudesta sekä paikallis- ja ympäristöhistoriasta.

Kalakirjaston järjestettyä arkistokokonaisuutta voi nyt verrata Suomen muihin kalastusaiheisiin kokoelmiin ja täydentää tietämystään monipuolisesta ja arvokkaasta kalastuskulttuuristamme.

Arkistoaineistoja ei lainata ulos, mutta Kalakirjaston tiloissa niitä voi käyttää. Tarvittaessa voimme skannata yksittäisiä sisältöjä ja sähköpostitse toimittaa ne tiedontarvitsijalle.

Arkistoaineistojen ajantasaiset perustiedot löytyvät myös Kalakirjaston aineistotietokannasta.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Kommentteja voi lähettää osoitteeseen: paula@suomenkalakirjasto.fi