Kyttyrälohi (Oncorhynchus gorbusha, Walbaum)

 

Ihmisen toiminta aiheuttaa kasvi- ja eläinlajien levittäytymistä uusille alueilla. Kyttyrälohi (Oncorhynchus gorbusha, Walbaum) on vieraskalalaji Tenon ja Näätämön vesistössä.

 

Näätämöjokeen noussut kyttyrälohi naaras. Kuva: Eero Niemelä

 

Kyttyrälohta on istutettu myös mm. Itämereen, josta on saatukin useita yksilöitä, mutta pysyvää kantaa ei sinne ole muodostunut. Sen sijaan Kuolan niemimaalle, Norjaan, Mustaanmereen, Kaspianmereen ja Brittein saarten vesiin tehdyistä kotoutusistutuksista ainakin Kuolaan ja Norjaan on syntynyt lisääntyviä kantoja. Suomen vesialueilla tavatut kyttyrälohet ovat siis peräisin venäläisistä istutuksista, joita on tehty paitsi Itämereen, niin ennen kaikkea Vienanmereen ja Muurmanskin rannikolle, 1930-luvun koeistutuksia lukuun ottamatta, vuodesta 1956 lähtien. Vuosina 1956–1979 istutettiin yli 220 miljoonaa mätimunaa (Mo ym. 2018) ja kaikkiaan noin 187 miljoonaa poikasta ja yli 36 miljoonaa smolttia (Niemelä ym. 2016). Näistä istutuksista peräisin olevia kaloja on meillä tavattu Näätämö- ja Tenojoessa,  sekä niiden sivujoista. Näätämöjoessa kyttyrälohien on havaittu tuottaneen elinkykyisiä poikasia jo 1970-luvulla. Vuonna 1985 venäläiset siirtyivät istuttamaan Ola-joen parittomien vuosien kantaa, joka lähti nopeaan kasvuun ja levittäytymään. Sen jälkeen lisääntyvien populaatioiden määrän on kasvanut siten, että useimmissa pohjoiseen laskevissa lohijoissa on tavattu kyttyrälohia. Istutukset lopetettiin vuonna 2000 (Mo ym. 2018). Luontaista lisääntymistä on havaittu Venäjän jokien lisäksi mm. Grense-Jakobselvissä ja Näätämöjoen suuosassa (Neidenelvan) Norjassa, mutta Tenojoessa varmistetusti vain kerran (Niemelä ym. 2016).

 

Kyttyrälohen mätiä. Kuva: Jan-Peter Pohjola

 

Tyynenmeren lohet mukaanlukien kyttyrälohi ovat voimakkaan kotijokiuskollisia niiden luonnollisella esiintymisalueella Tyynenmeren alueella niin USA:ssa, Kanadassa kuin Venäjälläkin. Kussakin joessa Tyynenmeren alueella on geneettisesti naapurijoista poikkeavat kannat kuten Atlantin lohella. Kuolan niemimaalle istutetut kannat ovat olleet vuosikymmeniä sitten monesta eri jokikannasta siis eräänlaista coctail -istutusta. Sittemmin on valittu vain tietyn pienen maantieteellisen alueen kantoja.

Koska  Víenanmeren alueen jokiin on syntynyt itsestään lisääntyvät kannat tarkoittaa se sitä, että ne ovat pääasiassa palanneet syntymäjokiin mutta kun on kysy lajin siirtämisestä aivan uudella maantieteellisella alueelle, on luonnollista, että sittenkin merkittävä osa sukukypsyyden saavuttaneista kyttyrälohista levittäytyy laajalle alueella.   Tämä nykyisin esiintyvä kanta nousee jokiin suurinpiirteni samaan aikaan kuin titit eli heinäkuun puolivälistä lähtien mutta myös elokuun alkupuolella vielä joitakin yksilöitä saapuu jokiin.

 

 

 

 

Kyttyrälohia

Näätämöjokeen nuousseita kyttyrälohi. Kuva: Eero Niemelä

 

Kyttyrälohien vaelluskäyttäytymisen seuranta aloitettu Tenojoella

Tenojoella viime vuosina suuresti runsastuneen vieraslajin, kyttyrälohen, vaelluskäyttäytymistä selvitetään radiotelemetriaseurannalla kesä-syyskuussa. Seurannan tavoitteena on kerätä uutta tietoa kyttyrälohien levittäytymisestä ja niiden lisääntymisalueiden sijainnista Tenon vesistössä. Tietojen pohjalta pyritään arvioimaan tehokkaimpia menetelmiä kyttyrälohikannan kasvun rajoittamiseksi.

 

Kyttyrälohen ruskuaispussipoikanen. Kuva: Jan-Peter Pohjola

 

Meriympäristö muutoksessa – Uusi vieraslaji leviää Atlantilla

Luonnonvarakeskuksen (Luke) lohiasiantuntija, tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro on ihmeissään. Tyyneltä valtamereltä Kuolan niemimaalle 1950-luvulla tuotu kyttyrälohi on levinnyt Atlantilla laajemmalle ja suuremmissa määrin kuin koskaan aikaisemmin. Mistä koukkuleukaiset kyttyrälohet ovat tulleet? Entä miten niiden leviäminen vaikuttaa lohikantoihin Jäämerellä?

Vieraslajit Suomen arktisilla alueilla

 

Kyttyrälohi kuolee kudun jälkeen. Kuva: Matti Kylmäaho

 

Kyttyrälohi raportteja eri maista

Pink salmon_19.08.2016.compressed

Pink salmon – England

Pink salmon – Germany

Pink salmon – Iceland

Pink Salmon – Ireland

Pink Salmon – Norway

Pink Salmon – Rapid Risk Assessment

Pink salmon meeting – Denmark Finland France

Pink salmon meeting – Introduction

 

Migration and capture of pink salmon, Oncorhynchus gorbuscha Walbaum in Finnmark, North Norway

Environmental (e)DNA detection of the invasive pink salmon Oncorhynchus gorbuscha during the 2017 Norwegian invasion

A visitor that has come to stay? The case of pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha) in Norway

Parasites Found in Pink Salmon (Oncorhynchus gorbuscha) Caught in the Feeding Areas in the Norwegian Sea

Pink salmon in Norway: the reluctant invader

THE STATUS OF PINK SALMON IN NORTH NORWAY  1980

ONCORHYNCHUS GORBUSCHA ACCLIMATION WORKS (WALBAUM, 1972) IN RUSSIA

( teksti konekäännös)

Kirjoituksessa tarkastellaan kyttyrälohen Oncorhynchus gorbuscha (Walbaum) sopeutumista Venäjällä koskevia töitä, joita on tehty vuodesta 1956. Kyttyrälohen käyttöönoton ja kaupallisen kasvatuksen tulokset on esitetty. Keskustelun aiheena on kyttyrälohen käyttöönoton suositeltavuus ja mahdolliset käyttötavat.

The increased occurrence of Oncorhynchus gorbuscha (Walbaum, 1792) in the Faroe Islands

PINK SALMON (ONCORHYNCHUS GORBUSCHA) QUALITY DURING ICE AND CHILLED SEAWATER STORAGE

Effect of Hydrometeorological Conditions on Dynamics of Catches (Abundance) of the Primorye Pink Salmon Oncorhynchus gorbusha Based on Retrospective Data

 

Uutisia

Norjalta kyttyrälohen leviämisen estämiseen 15 miljoonaa kruunua, Suomikin valmistautuu seuraavaan aaltoon: “Eihän tällaista tilannetta kukaan halua”

Aggressiivinen kyttyrälohi tunkee luonnonlohen reviirille – tuhansia elävänä mätäneviä kaloja poistokalastetaan valjakkokoirien ruoaksi

Norjan lohijoilla raadetaan vieraslajin poiston parissa – Kalastajan mukaan kyttyrälohia on niin paljon, että niitä voi käsin pyytää koskesta

Tenojoki täyttyi vieraslajiksi luokitelluista kyttyrälohista, ja tutkijoita ja paikallisia se huolettaa – kalat uhkaavat atlantinlohta ja mätänevät jokeen

Seuranta vahvistaa epäilyt – Tenosta tuli kyttyrälohijoki

Voiko tätä kalaa syödä silmät auki? Kyttyrälohi näyttää hurjalta, mutta se voi olla myös raaka-aine huippuravintolaan tai lohimatkailun pelastus

 

Linkkejä

NINA is monitoring the distribution of pink salmon in Norway

Assessment of the risk to Norwegian biodiversity and aquaculture from pink salmon
(Oncorhynchus gorbuscha)

https://www.fisheries.noaa.gov/species/pink-salmon

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/oncorhynchus-gorbuscha

PINK SALMON IN THE BARENTS REGION
International knowledge exchange seminar between
experts, authorities and fishing rights owners in Norway, Russia and Finland

Tyynenmeren lohen sopeutuminen    (konekäännös)

Useita tieteellisiä artikkeleita kyttyrälohesta

 

Videot

Näin kyttyrälohi valloittaa Tenoa – tänä kesänä vieraslajia on noussut enemmän kuin alkuperäistä atlantinlohta

Kyttyrälohen mätiä suorastaan kuhisee Tenojoen pohjassa – Luke alkaa tutkia kyttyrälohen lisääntymistä