TÄYDELLINEN ONKIJA ELI MIETISKELEVÄN MIEHEN VIRKISTYS

”Kalastaminen on ylivertainen tapa tehdä ei mitään: kalastus on joutilaan urheilua; par excellence. Se yhdistää hienolla tavalla kaksi vastakkaisilta näyttävää olotilaa: tekemisen ja tekemättömyyden”.

Waltonista ja Oivallisesta onkimiehestä on kirjoitettu tuhansia artikkeleita ympäri maailman, ja aihe tuntuu yhä kiehtovan ihmisiä. Kiireettömyyden ja kärsivällisyyden henki puhuttelee vuosikymmenestä toiseen, vaikka juuri näitä nykyihmiseltä tuntuu usein puuttuvan. Onnistuin hankkimaan vuoden 1775 laitoksen varsin edullisesti ja tästä sain kipinän laittaa lusikkani tähän lempeään kalasoppaan ja tarkastella tätä mietiskelevää onkimiestä hieman tarkemmin. Katselen tässä Oivallista onkimiestä enemmän bibliofiilin kuin kalamiehen silmin, joten kirjan sisältöön en puutu.

Maailman kirjallisuudessa kalastuskirjat eivät yleensä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, nouse klassikkojen joukkoon. Yksi näistä poikkeuksista on Izaak Walttonin The Comleat Angler eli kotoisammin Oivallinen onkimies, jota voidaan hyvällä syyllä pitää klassikkona. Ensimmäinen painos Izaak Waltonin (1593–1683) Oivallisesta onkimiehestä ilmestyi vuonna 1653, pienenä kalastajan taskuun mahtuvana kirjasena.  Sen alkuperäinen nimi oli The Compleat Angler or the Contemptive man`s Recratiion ja siinä oli kolmetoista lukua.  Walton täydensi kirjaansa useaan otteeseen ja viidennessä painoksessa (1676), viimeiseen joka oli Walttonin itsensä toimittama, niitä oli jo kaksikymmentäyksi. Tähän painokseen on lisätty Waltonin kalakaverin Charles Cottonin (1630–1687) kirjoittama osuus Instructions how to Angle for Trout or Grayling in a Clear Stream ja Robert Venablesin The Experienced, or Angling Improved. Se ilmestyi nimellä The Universal Angler, Made So, By Three Books Of Fishing.

Kirjasta on julkaistu vuoteen 1987 mennessä (Coigney, Rodolphe L.: IZAAK WALTON; a new bibliography, 1653–1987)  vähintään 460 laitosta 61 eri kielelle. Lukuja siitä mitä sen jälkeen on julkaistu, en onnistunut löytämään mutta varmuudella painosten määrä on tuosta kasvanut. Siitä on tehty 9 bibliografiaa, joista ensimmäinen on Thomas Westwoodin The Chronicle of the Compleat Angler of Izaak Walton and Charles Cotton. Being a bibliographical record of its various phases and mutations (64 s.) 1864. Harvassa on kirjat jotka yltävät näihin lukuihin ja kalakirjoista ei yksikään muu.
Ensimmäinen vieraskielinen painos ilmestyi saksaksi vuonna 1859 (Der vollkommene Angler , Hamburg: P. Salomon & Co), sen käänsi J. Schumacher  kolmannesta Ephemera toimittamasta laitoksesta.

Suomeksi kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1974 nimellä Oivallinen onkimies. Sen on suomentanut viidennestä painoksesta (1676) Kai Kaila. Mukana olevaa Cottonin osuutta ei ole tähän suomennettu, eikä vielä tähän päivään mennessä ole suomennettu muihinkaan painoksiin. Sen sijaan vuonna 1945 ilmestyneessä ruotsinnoksessa Den fulländade fiskaren (Olov Lagercrantz) Cottonin osuus on mukana. Ruotsinnos on tehty vuoden 1860 Sir harris Nicolasin toimittaman laitoksen toisesta painoksesta (Lontoo 1860).

The Comleat Angler on maailmalla suosittu keräily kohde. Haasteita Waltonin keräilijöillä riittää sillä vanhoja laitoksia on verrattain vähän saatavilla ja hinnat sen mukaiset. Ennätys hinta lienee maksettu 10.10.2001 New Yorkissa tehdyssä kaupassa, jossa vuoden 1653 painoksesta maksettiin 226 000 dollaria eli noin 163 700 euroa.  Suomessa Walton ei liene kovin suosittu keräily kohde, syynä lienee vanhimpien laitosten kova hinta ja huono saatavuus.  Mikähän lienee vanhin Suomessa oleva The Comleat Angler?

Oivallinen onkimiehen suosio perustuu osaksi sen ajattomuuteen, suurin osa ajatuksista ja pohdinnoista pätevät saman lailla nykypäivään kuin 1600-lukuun. Hengen voitto materiaalista on varmaan edelleen toteutumatta mutta toivottavasti onkimisen perustotuus on kirkastunut mahdollisemman monelle

”Onkiminen on lepoa mielelle, piristää, karkottaa surullisuuden, tyynnyttävät levottomat ajatukset, totuttaa harjoittajansa ja harrastajansa rauhallisuuteen ja kärsivällisyyteen”.

 

Kirjallisuutta:

THE COMPLEAT ANGLER, 1653 (ed. by J. Majors, 1824; Andrew Lang, 1896) – Oivallinen onkimies (suom. Kai Kaila, 1974)
WALTONIANA, 1878 (notes and preface by Richard Herne Shepherd)     A ARNOLD WOOD: Bibliography Of The Complete Angler Of Izaak Walton and         Charles Cotton 1900, New York
WALTON’S LIVES, 1903 (ed. by G. Sampson)
THE COMPLEAT WALTON, 1929 (ed. by Geoffrey Keynes)
IZAAK WALTON: SELECTED WRITINGS, 1997 (ed. by Jessica Martin)
JAMES CUMMINS: IZAAK WALTON; a new bibliography, 1653-1987, New York 1989
Ari Savikko

 

1.painos näköis ouvallinen