Tapiola

Tapiola-kirjasarjan ilmestyminen on ehdottomasti suomalaisen erä- ja kalakirjallisuuden merkki paaluja. Kustantajalle tällaisten suurten ja kalliiden kirjahankkeiden kustantaminen on aina riski, tällä kertaa Weilin & Göös riskinotto kannatti. Kirjasarjasta tuli myyntimenestys. Vaikka kirjasarja ei ollut halpa, osamaksuhinta 1980 markkaa (2016 raha-arvossa 734 euroa) ja suoraan ostettuna 1902 markkaa, sitä myytiin niin paljon, että siitä otettiin myöhemmin toinen uudistettu laitos.

Myös ajoitus oli oikea. 1970-luvun loppu ja 1980-luvun alkupuolisko oli kirjasarjojen luvattua aikaa. Tapiolan osalta kyse oli tosin muustakin. Se oli ikään kuin heimomerkki. Kun talon kirjahyllyssä oli Tapiola, tiesi että talonväki kuului erämiesten heimoon. Sen symbolinen arvo oli sen hintaa arvokkaampi.

Kirjasarjan ensimmäinen osa valmistui jouluksi 1976 ja viimeinen, kuudes osa, oli valmis lokakuussa 1982. Sen tekemiseen osallistui suuri joukko aikansa parhaita asiansuntioita. Tapiolan toimittajina, kirjoittajina, ja valokuvaajina oli yli 100 suomalaista metsästyksen, kalastuksen ja eränkäynnin asiantuntijaa.  Toimitusneuvoston johdossa oli Tauno V. Mäki. Muita jäseniä olivat Harri Dahlström, Teppo Lampio, Tapio Raitis, Reino Ryhänen, Heikki Suomus ja A. H. Virkkunen. Päätoimittajana toimi Mauri Soikkanen ja toimittaja Veikko Rinne.

 

 

Kuvitus on poikkeuksellisen hieno, näin suureen yleisteokseen eränkäynnistä. Kuvaajiksi on valikoitu huippuosaajia ja kuvat on otettu nimenomaan tätä teossarjaa silmällä pitäen, mikä näkyy lopputuloksessa. Piirroskuvitus on Jukka Lemmetyn käsialaa. Myös tekstit on kirjoitettu varta vasten Tapiolaan ja ne nojautuvat sen hetkiseen viimeisimpään tietoon ja tutkimuksiin.

Sarjan 1. Laitos käsittää kuusi osaa, joissa yhteensä 2447 sivua ja n. 3500 kuvaa, painoakin 12,5 kiloa. Kokonsa ja näyttävyytensä ansiosta teos on ainutlaatuinen suurteos metsästyksestä, kalastuksesta ja eränkäynnistä. Kirjasarja on kauttaaltaan huolellisesti tehty ja monet osat kestävät aikaa yllättävän hyvin.

Ensimmäisessä osassa on 17 laajaa aihekokonaisuutta: Vanha eräkulttuuri, Eränkäynti nyky-yhteiskunnassa, Eränkäynnin perusteet, Aseteorian perusteet, Luodikot, Haulikot, Hirvi, Hirvenmetsästys, Peurat ja niiden metsästys, Kalan biologia, Kala ja houkutin, Kalastusolosuhteet, Heittokalastajan välineet, Vieheet, Heittokalastuksen tekniikkaa, Uistimen soutu ja Kalalajeja. Jokainen näistä suurista artikkelikokonaisuuksista jakautuu loogisesti ryhmiteltyihin lukuihin. Muut osat noudattavat, kuudetta osaa lukuun ottamatta, samaa kaavaa. Mainittakoon että pelkästään ensimmäisen laitoksen 1.osassa oli mukana 18 kirjoittajaa.

Ensimmäisen laitoksen viidessä ensimmäisessä osassa käsitellään kalastusta, metsästystä ja eränkäyntiä jokaisessa osassa, kirjan noudattaman logiikan mukaisesta. Viimeinen, kuudes osa, käsittelee yksinomaan eräkirjallisuutta. Se onkin täysiverinen antologia.

Tapiolan ensimmäinen laitos on tarkoitettu kokonaisuudeksi, eikä esimerkiksi kalastuksesta kiinnostunut voinut ostaa pelkästään kalastukseen liittyviä osia. Tämä korjattiin toiseen painokseen, joka on koottu aihealueittain.

Uudistettu laitos ilmestyi vuosina 1987–1990. Toimitusneuvosto oli sama kuin ensimmäisessä laitoksessa. Neuvostosta ehti kuitenkin kuolla Tauno V. Mäki, Teppo Lampio ja A. H. Virkkunen ennen toisen laitoksen valmistumista. Uudistetun laitoksen toimitti Hilkka Opas.

 

Uudessa laitoksessa on 8 osaa: Pienriista, Linnustus, Hirvenmetsästys, Erätaito, Onget ja pyydykset, Heittokalastus, Perhokalastus ja Erätarinoita. Tämä helpottaa asioiden löytymistä ja samalla antaa sen mahdollisuuden, että kalamies hankkii vain kalastusta koskevat osat hyllyynsä.

Onget ja pyydykset osan kirjoittajina toimi Harri Dahlström, Harri Hietakangas, Seppo Hikipää, Jyrki Jahnukainen, Matti Jansson, Onni Juvonen, Lauri Koli, Pekka Tuunainen, Matti Valtonen ja Kai Westman.

Heittokalastus osion kirjoittajat olivat Harri Dahlström, Seppo Hikipää, Seppo Hämäläinen, Jyrki Jahnukainen, Matti Jansson, Onni Juvonen, Matti Kettunen, Lauri Koli, Jukka Leino, Jukka Leino, Yrjö Lemettinen, Lauri Liedes, Erkki Norell, Veikko Rinne, Henrik Rosenius, Kai Samanen, Mauri Soikkanen, Olli Tuunainen ja Kai Westman

Kolmannessa puhtaasti kalastusta käsitelevässä osassa, Perhokalastus, kirjoittajina toimivat Harri Dahlström, Reijo Hakanen, Seppo Hikipää, Jyrki Jahnukainen, Matti Jansson, Lauri Koli, Reijo Kousa, Lauri Liedes, Simo Lumme, Timo Rautava, Kalle Rönty ja Kai Westman.

Tapiolan on sellainen Eräkirjallisuuden merkkipaalu, josta voi olla syyttä ylpeä. Näin laajaa eräkirja sarjaa tuskin toista Suomessa tehdään, eikä varmasti ihan heti ole tarvettakaan. Sen verran huolellisesti ja ammattitaitoisesti Tapiola on tehty. Rima on ainakin laitettu tarpeeksi korkealle, jos uusia yrittäjiä näin laajan kokonaisuuden tekijäksi ilmoittautuu.

 

Kustantajan lehdistötiedote 1. osan ilmestyttyä

Tapiola lehdistötiedote