Suomen Kalakirjastolle tunnustusta

Ari Savikko on vuoden kalamies

Inarilainen tutkimusmestari Ari Savikko on vuoden 2017 kalamies. Hän sai tunnustuksen suomalaisen kalakirjallisuuden kokoamisesta yhdeksi kirjastoksi, joka tullaan sijoittamaan Muonioon. Vuoden kalastusoppaaksi valittiin vantaalainen Harri Hintsa.

 

Kuva: Sulo Tiainen

Arvovaltainen, kalastusalan eri toimijoista koottu raati on valinnut vuoden kalamiehen ja kalastusoppaan vuodesta 2000 alkaen. Huomionosoitukset myönnetään tärkeästä työstä suomalaisen kalastuskulttuurin eteen.

Vuoden 2017 kalamies on Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Ari Savikko Inarista. Hän on tehnyt merkittävän vapaaehtoistyön suomalaisen kalakirjallisuuden kokoamisessa yhteen paikkaan ja tietokannaksi.

Savikon työn tuloksena on ainutlaatuinen lahja satavuotiaalle Suomelle: Suomen Kalakirjasto, josta löytyvät alkuperäispainoksina lähes kaikki Suomessa ilmestyneet kalakirjat aina vuodesta 1730 lähtien, yli 200 hyllymetriä. Ari Savikon hanke kunnioittaa upealla tavalla perinteitä ja siirtää omalta osaltaan vanhaa, katoavaa tietoa uusille sukupolville. Kirjastossa on Suomen kattavin kala- ja kalastusaiheinen julkaisukokoelma. Samaan kokonaisuuteen liittyy laajalle yleisölle suunnattu nettisivusto www.suomenkalakirjasto.fi .

 

Kuva: Sulo Tiainen

 

Käsivarren Lapin luonto ja sen jokien suuret harjukset ovat Ari Savikon toinen harrastus ja intohimo. Monina vuosina Ari on ollut suurimpien vapavälineillä saatujen harjusten listan kärjessä. Hän on myös kertonut harjuksen biologiasta ja sen perhokalastuksesta useissa alan lehtien artikkeleissa.

Vuoden kalastusopas on vantaalainen Harri Hintsa. Hän on yksi pisimpään kalastusmatkailualalla yhtämittaisesti työskennelleistä oppaistamme. Hintsalla on takanaan jo yli 750 opaskeikkaa, joka on huikea työmäärä vaativalla työsaralla.

Hintsan päävedet sijaitsevat Pernajassa, mutta opastaminen onnistuu missä tahansa Suomenlahdella. Hintsan asiakaskuntaan kuuluu myös paljon kansainvälisiä vieraita. Hintsa on mestariluokan hauenpyytäjä, sen tietävät tyytyväiset asiakkaat saaliskuvineen. Hän vaalii valikoivan kalastuksen oppeja. Harri Hintsa on ollut mukana myös kalastusalan kehitystyössä kouluttamalla tulevia kalastusoppaita oppilaitoksissa.

Lauri Koli kultagalleriaan

Vuoden valintaraati valitsi myös uuden henkilön Suomalaisen kalastuksen Hall of Famen kultagalleriaan, joka sijaitsee Kotka Maretariumin tiloissa. Suomalaisen kalastuskulttuurin suurten nimien Lauri Rapalan, Juhani Ahon, Herman ja Maria Renforsin, Oscar Nordqvistin, Lauri Syrjäsen sekä Harri Dahlströmin rinnalle nostettiin eläintieteen tohtori Lauri Koli.

Tohtori Koli on tunnetuin ja tunnustetuin kala-alan auktoriteetti Suomessa runsaan neljän vuosikymmenen ajalta. Helsingin yliopiston dosenttina toimiessaan Koli koulutti luennoilla ja kalakursseilla joukon tulevia kalabiologeja. Hän kartutti ja tarkisti eläinmuseon kokoelmia.

Kolin työn tuloksena ilmestyi laaja kokoomateos Suomen kalat (1. painos 1990, 2. p. 1998), joka on edelleen vankka perusteos Suomessa tavatuista kaloista, niiden biologiasta ja levinneisyydestä. Koli on tehnyt enemmän kalakirjoja kuin kukaan muu suomalainen, alkaen teoksesta Retkeilijän kalaopas (1. painos 1962). Kolin mielenkiinto ulottui myös kalojen nimistön ja systematiikan kysymyksiin sekä kalastossa tapahtuneisiin muutoksiin.

Vuoden valitut saavat kunniakirjansa GoExpo –messuilla maaliskuussa, jolloin eduskunnan puhemies Maria Lohela jakaa palkinnot juhlatilaisuudessa.

 

Kuva: Sulo Tiainen

 

http://yle.fi/uutiset/3-9469667

http://yle.fi/uutiset/3-9435814

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/lappiin-rakennetaan-aarreaittaa–jonka-arvoa-ei-voi-mitata-rahassa—vain-yksi-harvinaisuus-puuttuu/cPyH4EVG

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/arvokirjaston-luonut-tutkimusmestari-ari-savikko-vaelluskalat-ovat-kaikkien-vastuulla/zBBgHM9h

Vuoden kalamies

 

Kuva: Ari Savikko

Vuoden 2017 valintaraati

Sari Saukkonen, toimitusjohtaja, Maretarium (puheenjohtaja)

Kimmo Korpua, toimitusjohtaja, Kuusamon Uistin

Erkki Pulliainen, valtiopäiväneuvos, professori, Oulu

Markku Myllylä, toiminnanjohtaja, Kalatalouden Keskusliitto

Markku Marttinen, toiminnanjohtaja, SVK

Jari Tuiskunen, kalastustoimittaja, Tampere

Hannu Lehtonen, professori, Helsinki

Tuomas Heinonen, luontokuvaaja, Espoo

Seppo Suuronen, päätoimittaja emeritus, Espoo

Juha Kakkuri, ohjelmajohtaja, Business FM

Janne Porkka, viihdetaiteilija, Turku

Risto Jäntti, Metsähallitus, Suomussalmi

Heikki Haapavaara, toimittaja, Kauppalehti

Jussi T. Pennanen, kalabiologi, Helsinki

Jukka Halonen, puheenjohtaja, SKES (sihteeri)