Walter Snellman Niskakosken salaisuus

Walter J. Snellman syntyi 20. joulukuuta Karungissa.  Hän oli opettaja, suomentaja ja kirjailija. Snellman kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1885 Oulun suomalaisesta yksityislyseosta. Filosofian kandidaatiksi hän valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 1890, maisteriksi 1894 ja lisensiaatiksi 1895. Tohtoriksi hän väitteli 1897.

Elämäntyönsä hän teki opettaja mutta hän kirjoitti useita kirjoituksia kalastuksesta, etenkin Oulujoen lohen vapapyynnistä, tärkein näistä oli Niskakosken salaisuus joka ilmestyi vuonna 1929.

Snellman olikin yksi ensimmäisistä urheilukalastajista Oulujoen Pyhäkoskella, hänellä oli Muhoksella kesähuvilakin. Snellman kirjoitti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä useita maalailevia kuvauksia lohen urheilukalastuksesta Oulujoen vesillä:

Olethan, lukijani joskus kuullut kosken äänen? Jos se on korvissasi soinut, niin varmaan pauhu on tavalla tai toisella sinut lumonnut. Mutta oletko koettanut myöskin ymmärtää tuota soittoa? Tiedäthän missä Niskakoski on. Olet ehkä laskenutkin sen putoukset, sillä siitähän alkaa maailman merkillisin venereitti. Jos vielä et olisi sitä tehnyt, niin tee se pian. Olet velvollinen rikastuttamaan sieluasi niillä kauneusaarteilla, joita isänmaa sinulle tarjoaa. (Niskakosken salaisuus)

 

niskakoski 1