Tutkimus: Kotimaista kalaa kannattaa syödä

Kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat kaikissa ikäryhmissä. Kalan käytön lisääminen nykyisestä olisi myös väestön terveydelle eduksi. Erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä. Tulokset käyvät ilmi tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksia kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista.

Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin

Kala on tärkeä osa ravitsemusta ja hyvinvointia. Suomalaisen luonnonkalan käytön haasteena ovat joihinkin lajeihin suurempina pitoisuuksina kertyvät vierasaineet, jotka ovat osin rajoittaneet kalan hyödynnettävyyttä elintarvike- ja rehumarkkinoilla sekä heikentäneet arviota meriympäristön tilasta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli hankkia lisää tietoa kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksista kotimaisissa kalalajeissa, jotka ovat kaupallisesti merkittäviä tai joiden käyttöä pyritään lisäämään Kotimaisen kalan edistämisohjelman mukaisesti. Tavoitteena oli myös tuottaa tietoa kalan käyttösuositusten päivittämiseksi.