Tsaarin ajasta EU-aikaan -125 vuotta kalatalousneuvontaa

 

Kari Kilpinen (2016)

 

Kari Kilpinen työskenteli Kalatalouden Keskusliitossa kalastusbiologina ja osastopäällikkönä vuosina 1981-2010. Teoksen takakannen mukaan Tsaarin ajasta EU-aikaan ”ei ole (julkaisijansa) historiikki, vaan artikkelikokoelma ajan virrasta siepatuista kalatalouden tapahtumista, joissa kalastusneuvonta on ollut mukana”.

Alkuluvut paneutuvat kalataloushallinnon ja neuvonnan alkuvuosikymmeniin, aina vuonna 1860 ensimmäiseksi kalastustentarkastajaksi valitusta Henrik Johan Holmbergista. Holmberg sai alkuun kalanviljelyn ja hänen seuraajansa A. J. Malmgren lopetettua sen lähes kokonaan. Sitten tulikin Oscar Nordqvist, jota pidetään ensimmäisenä kalatalousmiehenä.

Harvoin voi lukea yhtä analyyttisiä ja kriittisiä, asiantuntemuksella kirjoitettuja, pönötyksen välttäneitä arvioita kohteistaan; havaintoja ja tapahtumakirjausta maan kalatalousneuvonnasta, Kalatalouden Keskusliittoa edeltäneistä vaiheista, järjestön perustamiseen vaikuttaneista ja siinä toimineista henkilöistä, heidän poliittisista yhteyksistään, toimintaympäristöstä ja taustalla alaa ohjamaan pyrkineen kalastushallinnon sahauksesta ja suhmuroinnista. Erityisesti henkilökuvat ovat värikkään osuvia.

Kilpisen eläkevuosilla on tainnut olla vaikutusta irtautumiseen päivänpolitiikasta ja asioiden tarkasteluun vapautuneemmin ja irtonaisemmin. Kari Kilpisen teos on virkistävää luettavaa ja se sopii kalatalouden historiasta ja pitkistä kehityslinjoista kiinnostuneille.