Teno mukana jo 1800-luvun englantilaisessa kalastuskirjallisuudessa

Teno ja sen lohi ovat vetäneet matkailijoita puoleensa 1800-luvulla, vaikka matka silloisilla kulkuyhteyksillä oli haasteellinen. Ensimmäiset kalastusmatkailijat tulivat Tenolle Norjan kautta ja kirjoittivat seikkailuistaan kaukana pohjolassa oman maan lehdissä mm. The Field ja The Fishing Gazette lehdissä.

Ensimmäisen kerran kirjassa Teno mainitaan vakavasti otettavana lohijokena vuonna 1848. Kalastusvälinekauppias J. Jones kirjoituttu kirjan The Jones`s Guide to Norway oppaaksi niille kalamiehille jotka uskaltautuisivat kaukaisen pohjoisen kalavesille. Kirjan toimitti Frederik Tolfrey, joka ei ollut itse käynyt koskaan Norjassa.

jones guide

Sir Henry Pottinger sen sijaan kalasti itse Tenolla ja kirjoitti sieltä matkakirjeitä The Field-lehteen. Ensimmäisen matkakirjeensä hän kirjoitti 1858 ja niitä julkaistiin vuoteen 1860 asti. Hänen kirjoitusten ansiosta Tenon maine ylivertaisena lohijokena levisi lehteä lukevien maaseutuherrausmiesten parissa. Vanhoilla päivillään Pottinger kirjoitti metsästys ja kalastus muistonsa kirjaksi. Kaksiosainen Flood, Fell and Forest ilmestyi vuonna 1905, sen ensimmäinen osa kertoo lähes kokonaan Tenon retkestä.

pottinger

 

 

pot teksti

 

Kolmas pohjolan lohivesistä kirjoittanut britti on Llwelly Lloyd. Hän muutti Skotlannista etelä Ruotsiin asumaan ja teki sieltä matkoja myös lappiin.

Hänen kirjansa ovat etupäässä metsästys tarinoita, mutta mukaan mahtuu myös kalastuskertomuksia. Kuuluisin hänen teoksistaan on Field sports of the north of Europe, comprised in a personal narrative of a residence in Sweden and Norway, in the years 1827-28, joka ilmestyi vuonna 1830. Kirja käännettiin Ruotsiksi vuonna 1855 ja se sain nimekseen View Larger Image Anteckningar under ett tjuguårigt vistande i Skandinavien. Innehållande jagtäfventyr, råd för jägare och fiskare, samt strödda bidrag till Nordens fauna. Kirjan kuvituksesta osa on suomalaisen Wilhelm von Wrightin tekemiä.

2005 ilmestyi Erkki Timosen suomentamana ja Metsäkustannuksen kustantamana Llewelyn Lloydin Pohjolan erämailla ja lohivesillä niminen kirja. Kirja perustuu Lontoossa 1885 julkaistuun The Fieldt Sport of the North Europe, joka on laaja yhteenveto Floydin runsssata tuotannosta.