Suuri kalakirja (Toim. Heikki Pitkänen)

Vuonna 1961 ilmestyneeseen Suureen kalakirjaan oli ilmeinen tarve. Edellinen mainittava suomalainen kalaopas ilmesty K. J. Vallen toimesta 1934 ja se oli myyty loppuun jo vuosikymmeniä sitten.

 

 

Kirjan kirjoittajiksi oli koottu suuri ja asiantunteva ryhmä. Kirjoittajina toimi Heikki Pitkäsen lisäksi Gösta Bergman, Pekka Brofeldt, Eljas Hakkarainen, Lauri Koli, Martti Korhonen, Lauri Liedes, Kivi Lydecken, Ossi Seppovaara, Erkki Siltamaa, Veikko Sjöblom, B-J. Wigren ja D. Wikström.

Suurimman tilan kirjasta vie kalalajien esittelyt, jotka perusteellisia. Kirjassa ei tyydytä vain lajin yleiskuvaukseen, vaan siinä käydään läpi myös tutkimustuloksia, sekä käydään läpi seikkaperäisesti kalojen käyttäytymistä. Kalalajien lisäksi kirjassa käydään läpi kalojen risteymät ja ympyräsuiset. Lajikuvausten osalta opas on käyttökelpoinen nykyisille kalamiehille.

Kalojen nimistössä on käytetty Vanamon nimikomitean laatimaa nimistöä. Kirjassa käytetty järjestelmä perustuu venäläisen L. S. Brgin luomaan järjestelmään.

Kalojen perusbiologia käydään läpi 18 sivulla, alkaen siitä kuinka nykyiset kalat ovat kehittyneet ja päättyen kalojen aistien esittelyyn. Suurimmaksi osaksi tämä on paikkaansa pitävää tietoa edelleen. Lopussa on omat lukunsa kalojen taudeista ja loisista sekä kalavesien hoidosta.

Kuva-aineisto on aikansa huippua. Suurin osa kuvista on ennen julkaisematonta, lukuun ottamatta kalalajeja esittäviä värikuvia. Ne on painettu Ruotsissa ja kustannus liike Natur och Kultur on luovuttanut ne tekijöiden käyttöön. Kuvat ovat erinomaisia lajikuvia. 192 tekstikuvaa ja 52 moniväriliitettä tekevät kirjasta ilmeikkään tietokirjan. Kirjassa on myös piirroskuvitusta ja ne ovat piirtäneet Gösta Bergman ja Sven Nikander.

Suuri Kalakirja oli pitkään tärkein kalamääritysopas Suomessa. Vasta Lauri Kolin kalakirjat syrjäyttivät tämän aikansa suurteoksen. Kalojen lajilistauksia ja tunnistusoppaita on tämän jälkeen tehty tasaisesti, sitä mukaan kun tietoa on karttunut. Myös maamme lajistossa on tapahtunut muutoksia.  Evoluutio tekee hidasta mutta väistämätöntä työtänsä, toiset lajit katoavat lajistostamme ja uusia tulee tilalle.

Kirjan koko (339 sivua) ja hieno sidosasu, estivät sen että kirjasta olisi tullut joka miehen maasto-opas. Kirja kuuluu kuitenkin ehdottomasti suomalaisen kalakirjallisuuden klassikko osastolle.