Suomenkieliset kalakirjat itärajan takaa

Yhtenä erikoisuutena kalakirjoissa on itärajan takana painetut kalakirjat. Leningradin alueella tapahtunut kustannustoiminta laajeni 1920-luvun lopulla Neuvosto-Karjalaan. Myös Petroskoihin saatiin oma kirjapaino.

Suomeksi kirjoitettuja kalakirjoja jotka on painettu itärajan takana, ei ole kuitenkaan tehty kovin monta. Nämä muutamat onkin sitten varsinaisia keräily harvinaisuuksia.

Harvinaisuus johtuu siitä, että suomenkieli hävitettiin nationalistisena Stalinin vainoissa vuosina 1937 – 38. Myös suomenkielisen kirjallisuuden 20 vuoden tuotanto hävitettiin lyhyessä ajassa. Näin nämä painotuotteet muuttuivat lyhyessä ajassa bibliofiilisiksi harvinaisuuksiksi.

Suomenkielistä neuvostokirjallisuutta kulkeutui aikoinaan myös yksityisille tahoille. Näin joitakin määriä pääsi leviämään myöhemmin antikvariaatteihin, joiden osuus on ollut myös erittäin tärkeä materiaalin säilymisen ja keräilyn kannalta.

Ainakin näitä kolmea julkaisua on säästynyt joitakin kappaleita:

Virolainen, M. P.: Lohi: lohensukuisten kalojen elintavat, kasvatus ja kalastus.  Petroskoi : Kirja, 1934

Karjalan järvet: ohjekirja kotiseuduntutkijoille ja kalastajille / esipuheen kirjoitti: V. L. Komarow ; toimitettu B. V. Perfiljewin johdolla ; suomensi M. A. Airola. A.K.S.S.R:n kansankomissaarien neuvoston ja Leningradin luonnontutkijain yhdistyksen yhteydessä toimivan Borodinin bioloogisen aseman julkaisu. Petroskoi : Borodinin biolooginen asema, 1938

Pravdin, I. F. : Siiat : siikarodun elintavat, kasvatus ja kalastus. I vihko. Petroskoi : Kirja, 1932. (tämä puuttuu Suomen Kalakirjaston kokoelmista)