Salmo Salar: Krokfiske som sport och yrke samt kräftfångst
Vuonna 1883 nimimerkillä Salmo Salar ilmestynyt Krokfiske som sport och yrke samt kräftfångst (112 s.)(Koukkukalastus urheiluna ja ammattina sekä ravunpyynti) on ensimmäinen Suomessa painettu laaja-alaisempi urheilukalastuskirja. Kirjan kirjoittaja on tuon ajan yksi tunnetuin kalastuksesta kirjoittava toimittaja Alex Hintze (1846–1924)
Hän oli laajalti maailmaa kiertänyt kosmopoliitti, jonka intohimoisiin harrastuksiin kuului metsästys ja urheilukalastus. Hän toimi lehtialalla julkaisten kymmeniä artikkeleja urheilukalastuksesta, ja hän olikin toimittamassa Sporten -nimistä aikakauslehteä, joka ilmestyi vuosina 1881 – 1895. Alex Hintzen käsissä oli myös vuodesta 1893 lähtien ilmestyneen Tidskrift för Jägare och Fiskare -lehden päätoimittajuus. Paitsi lehtityössä Hintze toimi monin tavoin suomalaisen urheilukalastusaatteen edistäjänä. Hän oli mm. perustamassa Kalkkisten Kalastusklubia vuonna 1886.
Kirjan tarvetta hän perusteli sillä että ruotsinkielellä ei asiasta ollut vielä luotettavasti kirjoitettu. Ruotsissa oli ilmestynyt suppeita koukkukalastusoppaita jo 1800-luvun alkupuolella, mutta laajempi teos ilmestyi vasta vuonna 1887, Rudolf Lundbergin Fiske med metspö.
Hintzen teos pohjautui pitkälti englantilaisiin kalakirjoihin (Henry Cholmondeley-Pennell: The Book of Pike (1865) sekä Francis Francisin A Book on Angling (1867)), mutta mukana oli myös hänen omia havaintojaan.
Kirjassa käydään läpi syöttikalastus, joka pitää sisällään pohjaonginnan, onginnan välivedestä ja pinta eli perhokalastuksen. Myös 5 eri lohikalan kalastuksesta annetaan neuvoja, annetaanpa myös perhovihjeitä eri kesäkuukausille.
Täkyraksilla kalastamiseen, svirvelöintiin, annetaan ohjeita monta sivua kuvituksen kera ja vielä erikseen ahvenen, kuhan ja hauen kalastukseen.
Muita kaloja joiden onkimiseen annetaan ohjeita ovat säynävä, lahna, ruutana, turska ja ankerias.
Vaikka kirjan nimessä mainitaan ravustus, on sen osuus vaatimaton, vain 4 sivua. Tämä osa tuntuukin jotenkin irralliselta, mutta tästäkään ei oltu aikaisemmin kirjoitettu, joten ehkä oli perusteltua laittaa se mukaan. Kirjan lopussa on vuoden 1865 kalastuslaki ja 4 mainossivua.
Kirjan kuvitus on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka siinä on erinomaisia kuvia vieheistä. Kuvassa numero 48 on yksinkertainen perhonsidonta ohje. Minkä nimisen perhon, sitä ei kerrota. Kyseessä on kuitenkin pintaperho.
Krokfiske on kirjana nykyään harvinaisuus.
Painosmäärä ei ole tiedossa, mutta paljon niitä ei ole säästynyt. Olisi kalastuskulttuuri teko suomentaa tämä kalastuskirjallisuutemme alkuajan merkkiteos.
Uutinen Alex Hitzen kuolemasta Fiskeritidskrift för Finaland 1924
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alex_Hintze