Sagen perhovavat

Legendaarisen vapasuunnittelijan Don Greenin vuonna 1980 perustama Sage luotiin yhtä ideaa silmällä pitäen – rakentaa maailman hienoimpia suorituskykyisiä perhovapoja. Don mullisti perhokalastusmaailman käyttämällä maailmanluokan materiaaleja ja vuosien kokemusta työskennellessään Fenwick- ja Grizzly-vapayritysten kanssa.

Kun Sage aloitti liiketoiminnan Bainbridge Islandilla, se tunnettiin ensin nimellä Winslow Rod Company, ja vaikka nimi muuttui nopeasti Sageksi, sijainti Bainbridge Islandilla on edelleen sama vielä tänäkin päivänä. Alun perin sillä oli kuusi työntekijää. Nykyään se on kasvanut 175 työntekijän yritykseksi.

Sagen tarinan läpi kulkee kaksi tärkeää säiettä. Ensimmäinen on perhovavan suunnittelun merkitys, toinen on ohjatun jakelun merkitys.

Mitä tulee perhovavan suunnitteluun, vuosien perhokalastuskokemus oli opettanut Donille, että perhovapojen “teho” ei saa koskaan loppua. Vaikka saattaisi olla kalastusskenaarioita, joissa onkija ei käyttänyt perhovavan koko tehoa ja joustavuutta, parhaat mallit olivat ne, joissa oli aina tehoa varassa. Tästä syystä nimi Reserve Power annettiin uudelle perhovapalle.  Don, joka on kehitetty erittäin pitkiin heitteisiin tai tuulisiin olosuhteisiin. Nimi lyhennettiin RP:ksi. Tämä oli ensimmäinen suuri perhovaposarja, jonka Sage julkaisi vuonna 1982, ja niistä tuli nopeasti maailman puhutuimmat perhovavat.

 

Kuva : Ari Savikko

 

Kun Sage aloitti, Bruce Kirschner (entinen K2-sukset) liittyi Donin kumppaniksi yhtiöön, mikä toi mukanaan vuosien erikoisalan vähittäiskaupan kokemuksen. Yhdessä he päättivät luoda erikoisliikkeiden jälleenmyyjäverkoston, jossa kalastajat voivat aina saada vankkaa, ammattitaitoista apua, neuvoja ja apua. Filosofia oli yksinkertainen: erikoistuotteet erikoiskauppiaille.

80-luvun alusta lähtien Sage aloitti kaksitahoisen kehittämisen ydinperhovapaliiketoimintaansa. RP:n ja Graphite II -sukupolven alkuperäisestä menestyksestä Don siirtyi nopeasti seuraavaan sukupolveen Graphite III RPL -perhovapoilla. Vuoteen 1985 mennessä RPL:t olivat perhokalastajien korkea suorituskykystandardi kaikkialla. Huomattuaan, että jotkut kalastajat pitivät parempana perinteisten perhovapojen maltillisempaa toimintaa, Don suunnitteli LL-sarjan perhovavat 2-5-luokan vavoissa kevyillä siimoilla siimakalastajalle.

Vuonna 1986 Sage toi markkinoille ensimmäisen sarjan perhovapoja, jotka on rakennettu erityisesti suolaisen kalastajan erityishaasteita varten – legendaariset RPLX-perhovavat. Nämä vavat on suunniteltu siiman luokille 8-12, ja niistä tuli melkein välittömästi nykyaikaisen suolavesikalastuksen standardi. Lopuksi, työskennellessään joidenkin maailman hienoimpien kahden käden perhovapa valmistajien kanssa, Sage esitteli täydellisen sarjan spey- ja eurooppalaistyyliset kaksikätiset vavat, sarjan, joka täydensi Sagen perhovappoja.

Koko 80-luvun ajan Sagen liiketoiminta kasvoi tasaisesti, kun erikoisliikkeet kaikkialla alkoivat kiinnittää huomiota näihin suorituskyvyn parannuksiin. Tuotemerkkiä myytiin jatkuvasti ympäri maailmaa Japanissa, Kanadassa, Ranskassa, Englannissa, Italiassa, Saksassa ja Skandinaviassa. Kaava oli kaikkialla monistettuja erikoistuotteita erikoiskauppiaille, ja vuosikymmenen loppuun mennessä Sage oli varmistanut asemansa maailman ykkösvapayhtiönä.

90-luvun alussa Sage jatkoi tasaista kasvuaan RPL-, RPLX-, LL-, TH- ja DS-sarjoilla. Yhdysvaltain jälleenmyyjäverkosto oli kasvanut noin 450 jälleenmyyjäksi ja Sagea myytiin myös noin 30 vientimaahan.

Vuonna 1994 elokuva  Ja keskellä virtaa joki sattui samaan aikaan Sagen ensimmäisen uuden perhovavan kanssa, joka esiteltiin lähes kymmeneen vuoteen. Sitä kutsuttiin SP:ksi. Näiden kahden tapahtuman yhtymäkohdassa oli suurin perhokalastusta koskaan havaittu kasvupyrähdys. Myynti ja kaikki kategoriat nousivat, kun tuhansia ihmisiä alkoi harrastaa perhokalastusta. Vaikka Sagen mallien suosiosio kasvoi, mikään ei tehnyt sitä yhtä  dramaattisemmin kuin uusi SP. Graphite IV:stä rakennetut ja uutta Durascrim-nimistä suojakalvoa käyttäneet SP:t rikkoivat kaikki ennätykset uuden tuotteen esittelyssä.

Vuoteen 1994 mennessä Don ja Bruce olivat rakentaneet yritystä suurimman osan 15 vuoden ajan. Don, 60-vuotiaana ja neljän vuosikymmenen aikana vavanvalmistuksessa, päätti, että oli aika siirtyä takapenkille yrityksen kanssa. Näin ollen Sage myytiin Seattlen Joshua Green Corporationille. Bruce Kirschner suostui jatkamaan presidenttinä ja Donista tuli tutkimus- ja kehitysjohtaja. Jerry Siem otettiin sitten mukaan uudeksi vakasuunnittelijaksi.

Nykyään Sage jatkaa suorituskykyetujen etsimistä uusien materiaalien ja mallien avulla ja markkinoi tuotteitaan erikoisjälleenmyyjien verkoston kautta.

Vuonna 1997 uusi SPL-sarja tuotiin markkinoille ja voitti halutun “Best of Show -palkinnon” alan messuilla Denverissä. Samana vuonna Sagen RPLX-vavat suunniteltiin uudelleen RPLXi:ksi. Sitten vuonna 1999 Sage esitteli kevyemmän ja kapeamman kapenevan nopean toimintamallin XP:n – jälleen maailmanlaajuisesti. Vuonna 2000 Sagen 3000-sarjan vetokelat, patentoitu Performance Taper Fly Line ja RPLXi 5-osaiset matkavavat tulivat kaikki markkinoille. Vuonna 2003 Sage esitteli ylpeänä täysin uuden keskinopean SLT-vapasarjan. Samana vuonna esittelimme myös erittäin suorituskykyiset TCR-sarjan vavat, joissa on erittäin nopea toiminta taitaville heittäjille.

Vuonna 2004 Sage mullisti jälleen alan tuomalla markkinoille Xi2-sarjan suolasenveden perhovavat. “Sage Dream Team” -ryhmän jäsenten Steve Greistin, Jerry Siemin, Don Greenin ja Kerry Winklerin luoma Xi2 oli ensimmäinen vapa, joka rakennettiin uudella Generation 5 (G5) -teknologiallamme. Tiimi kehitti tämän tekniikan kolmen vuoden aikana pyrkiessään luomaan täysin uudenlaisen vavan tyhjästä ajatuksena, että jokaisella perhovavan tuumalla on erilaiset suorituskykyvaatimukset, jotka perustuvat erilaisiin tehtäviin, jotka sen on suoritettava.  Täysin uusi tapa rakentaa vapaaihioita, G5 Technology on suunniteltu lisäämään “siiman tuntua” vähentämällä vavan heilahduspainoa.

Vuonna 2005, edellisen vuoden hämmästyttävän menestyksen jälkeen G5-teknologiaan, Sage esitteli kolme uutta vapasarjaa, joissa hyödynnettiin uutta teknologiaa. Lähes painottomat TXL-sarjan vavat olivat välitön hitti kasvavan kevyillä siimoilla kalastavien keskuudessa, ja niitä teki suosituksi niiden kyky maksimoida pintaperhokalastajien kokemus ympäri maailmaa.

Samana vuonna Sage esitteli kaksi lähtötason perhovapaa, Fli- ja Launch-sarjan. Launch-vavat tarjosivat tasaisen, progressiivisen tehokäyrän ja erittäin korkean lujuus-painosuhteen, samalla kun ne tarjosivat uskomattoman herkkyyden, joten voit tuntea siiman kuormituksen parantamaan heittoa. FLi-sarjan vavoissa oli nopeatoiminen kartio, joka maksimoi voimansiirron ja tehokkuuden, mikä johti intuitiivisempaan heittoon. Kahden mainitun lähtötason vavan välissä keskitti huomattavan määrän energiaa aloitteleviin kalastajiin ja antoi heille enemmän valinnanvaraa kuin koskaan ennen.

Seuraava vuosi toivotti tervetulleeksi keskinopean toiminnan VT2-sarjan, joka pysyi keskihintaisessa Sage-sarjassa ja tarjosi päivitetyn korvaajan pitkään toimineelle VPS:lle. Vaikka tämä oli pieni tuotteen esittelyvuosi, Sagen kasvoi tänä aikana valmisteltaessa Sagen historian suurinta ja jännittävintä tuotejulkistusta, joka tapahtuisi syksyllä 2007. Kun aika vihdoin koitti, uusi Z -Axis Series oli hitti kautta linjan. Äärimmäinen nopeatoimisissa vavat, siitä tuli välitön suosikki kaikentyyppisille kalastajille, ja se tunnetaan nopeasta toiminnasta ja valtavasta siimatuntumasta. Z-Axis-sarjan kokoonpanojen laaja perhe sisälsi 2- ja 4-osaisia malleja.

Sage Fly Rods: Everything You Need to Know

Kalakirjastolla olevat Sagen vavat

 

Sagen vapojen mallit ja tuotantovuodet

1979-1980
GFL
Under Winslow brand, B790GFL for example
GI
M/F
1980-1987
GFL
GFL Stood for Graphite Fly Rod. (Not really a model name – but design used with other model names)
GI
M/F
1981-1983
SFL
Sage’s first fiberglass rod. Hi-modulus fibreglass.
F/G
M/F
1983-1993
RP
RP Reserve Power for long Casts Graphite II (original IM6)
GII
Mod
1983-1989
MA
MA Medium Action Entry level unsanded grey rod with simple hardware
GI
M
1987-1999
LL
LL Traditional Action 2-5 Weight (LL=Light line) Graphite II
GII
M
1989-1997
RPL
RPL or Reserve Performance Light (carbon fibre scrim)
GIII
M/F
1989-1997
RPLX
RPLX Saltwater 8-12 Weight. Stiff rod.
GIII
F
1989-1991
DS
DS Discovery Series – Moderate Action Replaced the RP
GI
Mod
1991-1999
LL
LL with Graphite III tech
GIII
M
1991-1998
DS
DS Discovery Series – Moderate Action Replaced the RP, switch to GII from 1991 on for all DS models
GII
Mod
1991-1997
Youth
Entry level rod with no mention of “Youth” model name in the rod just “Graphite”, bundled with a reel+line
GI
F
1993-2001
SP
SP Generation IV Graphite with Durascrim
GIV
M/F
1995-1998
SP+
SP+ Generation IV Graphite with Durascrim. Heaps stiffer than SP, forerunner to TCR.
GIV
F
1995-2000
RPL+
RPL+ Faster than the RPL. Would be considered moderately fast by todays standards
GIII
Mod/F
1998-2005
VPS
Reissue of the RPL with same taper and lesser components
GIII
M/F
1997-2001
SPL
SPL “Best of show” new rods. Smooth tip, relaxed casting, moderate butt.
GIV
M
1998-2003
RPLxi
RPLxi Revised and improved saltwater (less stiff -loads quicker)
GIII
M/F
1999-2004
DS2
DS2 Lower Price point Graphite II
GII
M/F
2000-2006
XP
XP Lighter narrower tapered Fast Action
GIIIe
F
2001-2005
VPS Light
Reissue of the LL Gen III with lesser components
GIII
M
2002-2007
SLT
SLT Medium Fast Action. Relaxed casting action. Replaces SP.
GIIIe
M/F
2002-2008
TCR
TCR Ultra fast action for experianced Casters
GIIIe
U/F
2003-2004
LE
LE Entry Price Point Graphite Rod
GI/GII ?
M/F
2004-2009
Xi2
Xi2 New Saltwater rod was first with new generation 5 (G5) Technology
G5
F
2005-2010
TXL
TXL Near weightless for light lines
G5
M/F
2005-2008
Fli
Fli Entry Level Fast Action taper with maximum power transfer
G5
F
2005-2009
Launch
Launch Entry Level smoth progressive power curve and very high strength to weight ratio
G5
M
2006-2010
VT2
VT2 Mid price point upgrade to long running VPS. Workhorse. No Graphite Gen-reference in the rod.

M/F
2007-2011
Z-Axis
Z-Axis Ultimate Fast Action Rod coupled with trmendous feel (2 piece, 4 piece, Spey and Switch)
G5
F
2008-2011
Bass
BASS Finally released after years of development. Target Bass even Snook, Baby Tarpon and Pike

F
2008-2012
ZXL
ZXL Medum action Cousin to the Z-Axis in weights 3-6. Relaxed, classic action rod.
G5
M
2009-2012
TCX
TCX Replacement for TCR but fitting a wider range of casting styles (kryptonite green)
G5
U/F
2009-2012
Flight
Flight Great features and a great price. Replaces Fli.
G5
F
2010-2012
Vantage
Vantage Medium Fast value rod. Average performance.
G5
M/F
2010-2013
Xi3
Xi3 Salt Water Replacement for Xi2
G5
F
2010-2012
99Nymph
99 Nymph angler 9’9″ with unique taper to make open loops. Soft mid, stiff tip.
G5
M
2011-2014
TXL-F
TXL-F Light Line Ultra lightweight rod.Short distance only, accurate dry fly.
G5
M/F
2011-2014
VXP
VXP Ultra high speed line and slender shaft begginer to experianced
GIIIe
U/F
2011-2017
ESN
ESN Designed for european direct line nymphing with multiple flies
Konnetic
M
2012-2016
ONE
ONE Flagship “all-around” rod Fast Action
Konnetic
F
2012-2019
BassII
BASS II Upgraded for faster line speeds for big flies. Target Bass, Snook, or Tarpon, Pike and Musky
GIIIe
F
2012-2017
Approach
Sage calls the Approach a rod beginning casters can grow with.Good value. Replaced Vantage.
GIIIe
M/F
2012-2016
Circa
Heightened sensitivity technical presentation, trout rod. Best fished short range, light lines and flies.
Konnetic
S
2013-2019
Motive
The Motive is fast – maybe faster than the Xi3. Has a pretty stiff tip and mid-section, good feedback.
GIIIe
F
2013-2014
Response
Replaces Flight. Entry level. Average feel.
GIIIe
F
2013-2018
Method
Quick rod. Replaces TCX, (but feels softer) 40-80ft good acuracy. Not for close in action.
Konnetic
F
2013-2019
Pike/Musky
Look like BassII but longer at 9ft – Specialty rod Pike 10wt, Musky 11wt.
G5
F
2014-2017
Salt
Good accuracy. 50′ best distance. At 70′ have to work a little harder than a faster rod.
Konnetic
M/F
2014-2018
Accel
Light swing weight, moderate flex. Replaces VXP. Accurate 30-50ft. Great for dry fly trout fishing
G5
M/F
2015-2021
Pulse
Good progressive action.Reasonably accurate, All Water rod.
GIIIe
M/F
2015-2021
Pulse ESN
10ft Pulse, Designed for tight line nymphing, but more versatile river rod.
GIIIe
M
2015-2018
Bolt
Feels like a Sage TCX , great distance, tight loops, needs a quick short casting stroke.
GIIIe
U/F
2015-2019
Mod
Great for short-to-middle distances. Medium action rod with medium recovery speed, nice soft tip.
Konnetic
Mod
2015-2018
Little One
Fast action small creek rod. Super lightweight with laser beam accuracy.
Konnetic
M/F
2016-2022
X
Fast-soft action fly rod, tighter loops, better accuracy, efficiency, and line control. New Flagship.
KonneticHD
F
2016-2017
Grace
Pink rod+reel+line special edition bundle for “Casting for Recovery” non-profit
GIIIe
F
2016-
ESN
For tight line nymphing
KonneticHD
M
2017-2022
Salt HD
Fast, loads deep in the blank. Greater lift and fish pulling power, light and stable accurate casts.
KonneticHD
F
2017-
Foundation
Slightly whippy upper-quarter, Value rod. Fast-action rod built for diverse fishing conditions.
GIIIe
F
2018-
Igniter
Efficient fast loading casts. Tight loops. Handles long belly lines well.
KonneticHD
U/F
2018-
Dart
Matches Rio Creek Line well, 3pc, accurate twiggy rod.
KonneticHD
F
2019-
Trout LL
Legacy reborn. Delicate touch, smooth easy feedback. Fly Anglers kryptonite at close range.
KonneticHD
M
2020-
Sonic
Action between X and LL. Easy to cast.
Konnetic
M/F
2020-
Payload
Fast action, softer butt, strong mid, powerful tip. Made to lift a heavy setup and fire quickly.
Konnetic
F
2020-
Maverick
Value SW rod. Fast-Med-fast feel. Easier casting action. Ideal for those normal 30–50 foot casts.
Konnetic
F
2021-
Sense
Euro Nymphing action combines soft tip to enhance precision then transitions into a more stout butt
G5
M
2022-
R8 Core
The new technology Flagship
Revolution8
F