Runkolankaa ja sen vääntäjiä: toim. Vesa Vinni

350 sivua, Krook Media Oy 2007

 

 

runkolankaa

 

 

Suomi on vaapuntekijöiden maa. Niin ammattilaisia kuin harrastelijoita on ympäri Suomen. Harrastelijat ovat päässeet esittelemään kättensä taitoja internetin keskustelupalstoilla. Monet näistä esittelyistä ovat sen verran tasokkaita, että niiden ei haluttu hävitä internetin syövereihin.

”Tuossa aamunavauksekseni katselin omavalmistevaappuja tuon reilu 300 sivua ja en voinut muuta kuin ihmetellä sitä ällistyttävää käsityön taitoa. Nuo taitavien tekijöiden luomukset kun ovat oman aikansa edustajia ja tulevaisuudessa antiikkia… Pitäisikö niitä saattaa dokumentoituun muotoon jälkipolvia varten?”

Tämä 28.10.2006 nettipalstoille jätetty viesti oli lopullinen sysäys kirjan synnylle. Kirja on ensimmäinen kalakirja jonka on synnyttänyt puhtaasti internetin keskustelupalsta. Siihen on pysäytetty yksi hetki suomalaisen pienimuotoisen viehevalmistuksen olemuksesta: kuva on otettu nopeasti, ikään kuin “lennosta” ja rajattu sellaisiin valmistajiin, jotka internetin kautta ilmaisivat kiinnostuksensa olla mukana, otokseen heidän vieheistään sekä kunkin valmistajan omakätiseen lyhyeen kuvaukseen itsestään ja vieheenvalmistusharrastuksestaan

Osalle vaapun tekemisestä on tullut ammatti, mutta suurimmalla osalle kirjassa esitellyistä vaapuntekijöistä se on jäänyt harrastukseksi.

Sisällysluettelossa on 48 nimeä, eikä mitään muuta. Jokainen kirjassa esitelty vaapuntekijä on otsikoitu tekijän oikean sukunimen mukaan, myös nimimerkit, kuvat ja syntymävuodet löytyvät tekijäkohtaisista esittelyistä. Kuitenkin Runkolankaa-kirjassa on kyse laajemmasta asiasta kuin pelkistä henkilöistä ja viehekuvista. Kolmeen sataan sivuun on tiivistetty paitsi vaappujen ja monien tekijöiden kuvat, yhtä lailla rivien ja kuvien väleihin satoja internetin vaappuartikkelia. Kirjanmuodossa ne jäävät elämään, netistä ne väistämättä ajan myötä häviää.

Runkolankaa-kirjassa on enimmäkseen nuorten, yleensä pelkkänä harrasteenaan vaappuja tekevien nikkareiden vaappuja. Mukana on vain yksi Osakeyhtiö ja muutama ammattimainen toiminiminimi. Osalle toki myöhemmin on vaapunteosta tullut ammatti.

Kirjan keskivaiheilla on Vesa Peltohuhdan kirjoittama hauska kalastustarina, se elävöittää kirjaan. Tarinan kuvituksesta vastaa Sirkku Tuomela. Kirjan kuvitus on muutenkin onnistunut, kymmenien eri vaapunvalmistajien kuvat ovat hyvin tasalaatuisia.

Kirja kuvastaa myös kalastusmaailmassa menossa olevia laajempiakin muutoksia, jonka internetin tiedonkulun nopeus on tuonut tullessaan. Myös internetissä liikkuva tieto muovautuu kirjaksi helposti ja nopeasti, vaikka omakustanne. Kirjana Runkolankaa ja sen vääntäjiä jää elämään ajankuvana ja tuo hyvän lisän kalakirjallisuuteemme.

 

 

runkolankaa takakansi