Puustjärven Viehe

Kelloseppä August Puustjärvi perusti kulta- ja kelloliikkeen Kuopioon vuonna 1898. Tarkkaa tietoa uistinvalmistuksen alkamisesta ei ole, mutta todennäköisesti se tapahtui 1910-luvun alkupuolella. Varmuudella tiedetään, että vuonna 1924 Puustjärvi on alkanut tehdä Provisoria. Aluksi Puustjärven vieheiden logona oli ˵KUOPIO˝ ja soutuvene.

 

 

Ilmeisesti vuonna 1928 tapahtuneen konkurssin jälkeen toiminta jatkui Augustin Hilma-vaimon nimissä. Vuodesta 1929 alkaen yrityksen nimi oli H. Puustjärvi Oy. Logon perustaksi tuli edelleen käytössä oleva kalakuvio, jonka yllä luki H. Puustjärvi ja alla Kuopio.

 

 

Kalastusvälinebisnes kasvoi niin merkittäväksi osaksi yrityksen toimintaa 1940-luvun mittaan, että kulta- ja kelloliike eriytettiin kalastusvälinliiketoiminnasta vuonna 1952. Yritystoiminta ajautui ilmeisesti jälleen konkurssiin vuonna 1963, ja toimintaa jatkettiin vuodesta 1964 eteenpäin nimellä Puustjärven Kalastusväline Ky. Tällöin logosta häivytettiin H-kirjain, vaikka keskiviiva jätettiin jostain syystä näkyviin. Ilmeisesti vain Kalastaja-malliin tehtiin kokonaan uusi Ky-logo.

 

Puustjärvi Kalastaja

 

Vuonna 1986 Puustjärven suku myi pääosan toiminnasta Tapio Laukkaselle, joka jatkoi yritystä nimillä Puustjärven Kalastusväline om. Tapio Laukkanen ja sitten Puustjärven Viehe Ky. Osa malleista myytiin tässä yhteydessä Kalastusväline Rialinnalle. Omistajanvaihdoksen myötä toiminta siirtyi Vehmersalmelle vuonna 1991, josta se muutti 1.6.2004 Iisalmeen, jossa se toimii edelleen. Vuonna 2010 yritys muutettiin osakeyhtiöksi, ja vuonna 2019 Laukkasen perikunta myi yrityksen työntekijöilleen, Sami Voutilaiselle ja Toni Helppolaiselle.

Logoa ei ole muutettu vuoden 1963 jälkeen, ja logossa lukee edelleen perinteet säilyttävä Kuopio, vaikka tehdas on toiminut jo lähes 40 vuoden ajan muualla.

(Teksti : Niko Satto)

Suomen vanhin uistintehdas

Yhteystiedot:

Puustjärven Viehe Oy

040 5033 367

info@puustjarvenviehe.fi

Teollisuuskatu 12 74120 IISALMI

 

Puustjärvi Kalakirjaston tietokannassa