Peter Artedi, kalantutkimuksen isä

Ruotsalainen luonnontutkija Corolus Linnaeus totesi vaatimattomasti että jumala loi eläimet ja kasvit mutta minä järjestin ne. No tieteellisen järjestelmän hän niille kehittikin ja kaikki kunnia siitä hänelle, mutta kalantutkimuksen ja kalojen ensimmäisenä luokittelija on ruotsalaista luonnontieteilijä Peter Artedia (Petrus Arctaedius).

 

Peter Artedi's Profile Photo

 

Hän syntyi helmikuun 22. päivä vuonna 1705 Ångermanlandin provinsissa sijaitsevassa Anundsjön kylässä. Artedi opiskeli aluksi teologiaa Uppsalan yliopistossa, mutta vaihtoi suuntautumisessa lääketieteeseen ja luonnon historiaan, erityisesti kaloihin. Hän ystävystyi opiskeluaikana Carolous Linnaeuksen kanssa, ja tällä oli myöhemmin suuri merkitys Artedin julkaisujen kannalta. Artedi lähti Uppsalasta Englantiin vuonna 1732. Täältä hän lähti Amsterdamiin, jossa hän kirjoitti teoksensa Bibliotheca Ichthyologica and Philosophia Ichthyologica. Tätä ei kuitenkaan ehditty julkaista hänen elinaikanaan, sillä hän hukkui kanavaan Amsterdamissa 27.syyskuussa 1735, ollen näin vasta 30-vuotias.

Artedin käsikirjoitukset olivat myös Linnaeuksella,  joka vanhan ystävyyden nimissä julkaisi ne vuonna 1738 teoksen Ichthyologia sive opera omnia de piscibus. Tämä sisälsi Artedin käsikirjoitukset Bibliotheca Ichthyologica, Philosophia ichthylogica, Genera piscium,Synonymia specierum ja Descriptiones specierum. Näissä kirjoituksissa Artedi luokitteli ensimmäisenä kalat omiin luokkiinsa ja tätä luokittelua käytti hyväkseen myös Linnaeus teoksessaan Systema naturea, joka mullisti luonnontieteen tutkimuksen.

 

 

 

Artedin teoksen ensipainos on harvinainen.  Siitä on otettu uusintapainos vuonna 1961 (554 s.),  jota on myös hankala löytää sen pienen painoksen takia. Sen esipuheena on Alwyne C. Wheelerin erinomainen kirjoitus ”The life and work of Peter Artedi”.

Artedista on kirjoittanut myös Einar Lönnberg vuonna 1905. Hänen 44 Sivusen kirjasen nimi on ”Peter Artedi A bicentenary memoir” jossa hän valottaa tämän Linnaeuksen varjoon jääneen uraauurtavaa työtä tehneen kalatutkijan elämää. Artedin aikalainen G. Shaw (1751–1813) huomioi myös tämän nuorena pois menneen kalatutkijan runossaan:

Here lies poor Artedi, in foreign land pyx`d

Not a man nor a fish, but something betwixt,

Not a man, for his life among fishes he past,

Not a fish, for he perished by water at last

 

 

Ari Savikko

Linkkit:

http://artedi.nrm.se/fishbase_se/artedi/wheeler.pdf

http://www2.linnaeus.uu.se/online/animal/3_4.html

 

Carl von Linné (1707-1778) oli ruotsalainen luonnontutkija, joka kehitti nykyaikaisen taksonomian perusteet.