Pertti Kanervan perhokalastuskirjat

 

 

Kuva: Ari Savikko

Kuva: Ari Savikko

 

Pertti Kanerva on 2000-luvun tuotteliain perhokalastuskirjojen kirjoittaja. Hänen kirjoituksia on myös julkaistu monnissa kalastusalan lehdissä. Tunnetuin on vuodesta 1994 Erä-lehdessä ilmestynyt Kuukauden perho -palsta.

Kirjoihin liittyvät tekstit ovat kustantajien sivuilta, ellei toisin mainita.

Wanhat suomalaiset lohiperhot

 

 

 

wanhat suomaliset

 

 

 

Lauri Syrjänen & Pertti Kanerva: Wanhat suomalaiset lohiperhot 224 s. (1993, 2. painos 1994 ja 3.painos 1998) WSOY

 

Lauri Syrjänen saavutti mainetta perhositojana. Lauri lähti viimeiselle kalamatkalle 26. huhtikuuta. Elokuun 15. päivä hän olisi täyttänyt 69 vuotta.

Pertti Kanerva on 2000-luvun tuotteliain perhokalastuskirjojen kirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt kaikkiaan 6 perhoja ja perhokalastusta käsittelevää kirjaa: Perhokalastus: tekniikat ja sidonta (2007), Haukitrasselista Pilkkikatkaan: perhoreseptejä (2008), Perhokalastus : hauskoja ja helppoja perhonsidontavinkkejä (2012), Perhokalastus : kalastusvinkkejä ja bonusperhoja (2013), Suuri  suomalainen perhokalastuskirja (2015) ja Huippuperhot – Perhonsitojamestarin salaiset aseet (2017).  Hänen kirjoituksia on myös julkaistu monnissa kalastusalan lehdissä, ensimmäinen perhojuttu ilmestyi Perhokalastus -lehdessä 3/1986. Tunnetuin on vuodesta 1994 Erä-lehdessä ilmestynyt Kuukauden perho -palsta. Kanerva on tallentanut suomalaista perhonsidonta kulttuuria moniin artikkeleihin. Voidaan sanoa että hänen ansiosta monet perhoreseptit ovat löytyneet uudestaan ja näiltä osin täydentävät suomalaisen perhokalastuskulttuurin historiaa. Hän pitänyt myös lukuisia perhonsidontakursseja, joista on julkaistut kurssimonisteet ovat tulevia harvinaisuuksia.

Lauri Syrjäsen ja Pertti Kanervan mittavan pohjatyön vaatinut Wanhat suomalaiset lohiperhot syntyi tarpeeseen. Elettiin 1990 – luvun alkua. Pertti Kanerva oli vetänyt vuosia sidontakursseja kotipitäjässään Virroilla sekä Mäntässä ja Ähtärissä. Hyvin usein lohimiehet tulivat kysymään erilaisia kuuluisia lohiperhojen reseptejä.

Lohiperhoissa on paljon materiaaleja, pelkkään muistiin ei voinut luottaa ja useimmiten kysytty resepti aiheutti kovan etsinnän. Kirjoja, lehtiä, kopiota, lippuja ja lappuja oli ympäriinsä, joissa oli resepti poikineen ”muistissa”. Lopulta Kanerva keräsin ja kopioin lohiperhoreseptejä kansioon, mutta silti ”kortisto” tuntui olevan aina vain sekaisin. Haave perhokirjasta alkoi itää.

Kirjalle ei ollut kuitenkaan helppo löytää kustantajaa. Kanerva mietti, että kenet ”nimimiehen” hän saisi mukaan kirjaprojektiin. Lopulta hän kysyi Lauri Syrjästä, joka oli tunnettu nimi perhokalastuspiireissä. Syrjänen piti ideaa erinomaisena ja suostui välittömästi yhteistyöhön. Lauri innostui lisää, kun hänelle selvisi, että Kanervalla oli jo pitkän rivin reseptejä ja asioita talteen – karkea sisältöhahmotelmakin oli olemassa, tyhjästä ei tarvinnut lähteä liikkeelle. Lauri kertoi tuntevansa hyvin Viksetenin Villen, WSOY:ltä 1990-luvun alussa eläkkeelle jääneen kustannusjohtajan ja lupasi kysyä häneltä neuvoa miten edetä. Vikstenin Ville ymmärsi kirjatarpeen ja Kirjahanke lähti etenemään nopeasti.

Kirja työnjako muodostui siten, että Kanerva katsoi ja kasasi sisällön sekä kirjoitti ja otti hoitoon alueena pohjoisen ja Länsi-Suomen, Syrjänen hoiti etelän ja Itä-Suomen yhteydet sekä sitoi puuttuvia perhoja, joita ei löytynyt kirjaan kuvattavaksi. Myös Kanerva sitoi jotain puuttuvia perhoja.

Kirjan teossa avusti suurijoukko suomalaisia perhokalastajia. Heidän apu aineistojen kasaamisessa oli korvaamaton. Lisäksi tekijät saivat käyttöön muutaman ammattilaisen kirjoituksia mm. Matti. J. Särömaa antoi luvan käyttää 1970-luvulla tekemiään haastatteluja vanhoista sitojalegendoista.

Kirja on melkoinen kunnianosoitus suomalaiselle perhonsidontataidolle. Kirja perustuu lyhyisiin henkilökuviin ihmisistä, joiden käsissä Suomessa käytetyt lohiperhot ovat muotoutuneet. Kaiken takaa paljastuu nainen, kuinkas muutenkaan: Suomen perhonsidonnan äidiksi mainittu Marie Renfors sai 1870-luvulla perhonsidontaoppinsa Englannissa.

Kirjassa esitellään 39 suomalaista perhonsitojaa tai tunnettua perhokalastajaa ja heidän perhojaan. Kaikki kirjassa esitellyt henkilöt ovat olleet muokkaamassa omalta osaltaan perhokalastuskulttuuriamme. Perhoja esitellään noin 250, 1900-luvun alusta 1970-luvun loppuun. Kirjassa kerrotaan myös lohiperhon historia, käydään läpi suomalaisen ja englantilaisen lohiperhon eroja ja lohiperhon kehityksessä Suomessa.

Wanhat suomalaiset lohiperhot on tärkeä tietoteos suomalaisista lohiperhoista ja miehistä niiden takana. Toivoa sopii, että jatkoa teokselle on tulossa. Vaikka suomalainen perhokalastuskulttuuri on verrattain nuorta, ei sen historia mahdu yhteen kirjaan.

Teksti: Ari Savikko

 

Syrjäsen kirje Elorannalle

 

Tekijä (t):Lauri Syrjänen, Pertti  Kanerva

Kieli: suomi

Julkaistu: Porvoo ; Helsinki ; Juva : WSOY, 1993.
Ulkoasu: 224 s. : kuv. ; 28 cm.
Huomautus: 1. p. 1993 2. p. 1994
Lisäpainokset: 3. p. 1998.

 

Perhokalastus : tekniikat ja sidonta

 

 

tekniikat ja sidonta

 

Asiantunteva opas perehdyttää perhokalastukseen seikkaperäisesti, varusteiden hankinnasta erilaisiin kalastustekniikoihin ja kalojen ravinnosta sitä jäljittelevien perhojen sidontaan. Kirjassa esitellään perhoilla pyydettävät kalat, kerrotaan otollisista kalastuspaikoista ja -olosuhteista ja annetaan sidontaohjeet useisiin kymmeniin ottaviksi todettuihin perhomalleihin. Tutuiksi tulevat myös koskikalastuksen, järvikalastuksen ja kilpakalastuksen niksit.
Tekijä: [Pertti  Kanerva] ; [toim. Anssi Uitti] ; [piirrokset: Pertti  Kanerva …] ; [valokuvat: Pertti Kanerva … et al.].
Kieli:  suomi
Julkaistu: [Helsinki] : Yhtyneet kuvalehdet : Otava, 2007
Painettu/Valmistettu: (Keuruu : Otavan Kirjapaino)
Ulkoasu:192 s. : kuv. ; 25 cm.
Sisältö: s. 170-181: Perhokalastajan englanninkielistä terminologiaa / koonnut Anssi Uitti
Tiivistelmän kieli: eng
ISBN:978-951-1-21842-5 (Otava, sid.)
978-952-5597-16-5 (Yhtyneet kuvalehdet, sid.)

 

Haukitrasselista Pilkkikatkaan : perhoreseptejä

 

 

haukitrasseli

 

 

Perhoekspertti antaa harrastajien käyttöön yli 60 toimivinta sidontaohjettaan

Kalastusvälinekauppojen hyllyt pursuvat kalliita sidontamateriaaleja, mutta perhoja voi sitoa myös kotoa löytyvistä, usein ilmaisista tarvikkeista. Pertti Kanerva on pitänyt vuodesta 1994 Erä-lehdessä suosittua Kuukauden perho -palstaa, ja hänet tunnetaan erityisesti erikoisten sidontamateriaalien käytöstä. Tähän kirjaan on koottu huolellisesti valikoiden osa palstalla julkaistusta perhoresepteistä.

Edustava valikoima kattaa kaikki kalastuslajit ja jäljittelykohteet pienistä hyönteismukaelmista vaaksan mittaisiin haukiperhoihin, pilkkiperhojakaan unohtamatta. Reseptejä täydentävät vaihe vaiheelta -kuvat sekä perhokohtaiset kalastusohjeet ja -vinkit.
Tekijä (t): Pertti  Kanerva ; [piirrokset: Pertti Kanerva] ; [toimittanut Anssi Uitti] ; [kuvat: Pertti Kanerva sekä Marko Korhonen].
Kieli:suomi
Julkaistu: [Helsinki] : Otava : Yhtyneet kuvalehdet, 2008
Painettu/Valmistettu: (Keuruu : Otavan Kirjapaino)
Ulkoasu:192 s. : kuv. ; 25 cm.
Sisältö:S. 190-192: Perhonsitojan sanastoa
Huomautus: Pohjautuu Erä-lehdessä vuosina 1994-2007 ilmestyneen Kuukauden perho -palstan aineistoon.
ISBN:978-951-1-22935-3 (Otava, sid.)
978-952-5597-40-0 (Yhtyneet kuvalehdet,)

Perhokalastus : hauskoja ja helppoja perhonsidontavinkkejä

 

 

perhokalastus hauskoja

 

 

Kirja avaa oven perhokalastuksen koukuttavaan maailmaan!

Perhojen sidonta ja perhoilla kalastaminen eivät todellakaan ole mitään harvojen alaan vihkiytyneiden salatiedettä, vaan ne tarjoavat mielenkiintoisen, monipuolisen, hauskan ja hyödyllisen harrastuksen kaiken ikäisille. Tämän kirjan selkeillä nikseillä ja piirroksin kuvitetuilla ohjeilla pääset nopeasti taitajien joukkoon.

Pertti Kanerva on maan tunnetuimpia kirjoittavia perhokalastajia ja sitojamestareita. Hän on toimittanut reilun parin vuosivuosikymmenen aikana lukuisia lehtiartikkeleita mm. Erä-lehteen sekä kolme aiempaa kirjaa perhoista sekä perhokalastuksesta. Kanerva on tunnettu erityisen luovista, kekseliäistä ja usein ällistyttävän yksinkertaisista jokamiehen perho- ja materiaaliratkaisuista, joita tämäkin teos tarjoaa runsain mitoin erityisesti sidontauraansa aloitteleville.

• Miten eri kalalajeja huijataan perhoilla
• Perholla voi kalastaa monella tavalla
• Näin pääset perhonsidonnan alkuun
• Helposti sidottavia pikkuperhoja järvikaloille
• Särkikalojen sukua harventamaan perhoilla
• Perholla kansalliskala ahvenen kimppuun
• Herkkusiian tavoittelemista omilla sidoksilla
• Tehokkaat liitsit ja muut perhot istarilammille ja korttikoskille
• Pakolliset perhot Lapin reissulle
• Haukea huijaamaan heitto- ja haukiperhoin
• Vetouistelijan omatekemät ottiperhot
• Yksinkertaisin eväin lohta ja meritaimenta narraamaan
• Perhosidoksia talvikoskille ja pilkkivavan siimaan
• Luottamusta luovaan sidontaan
Tekijä:  Pertti  Kanerva ; [kuvat ja piirrokset: Pertti  Kanerva].
Kieli: suomi
Julkaistu: Helsinki : Readme.fi, 2012
Painettu/Valmistettu: (Hämeenlinna : Kariston Kirjapaino)
Ulkoasu: 359 s. : kuv. ; 25 cm.
ISBN: 978-952-220-500-1 (sid.)

Perhokalastus : kalastusvinkkejä ja bonusperhoja

 

 

 

kalastu ja bonus

 

Perhokalastus on hauska, monipuolinen ja helppo harrastus, joka sopii ikään ja sukupuoleen katsomatta lähes kaikille.Perholla voi kalastaa niin virta- kuin seisovissa vesissä. Lohikalat ovat useimpien perhokalastajien toivelistan kärjessä, mutta perholla voi kalastaa myös tavallisempia kalalajeja hauesta lahnaan. Tämän kirjan kalastusvinkeillä ja vaihe vaiheelta kuvitetuilla bonusperhoilla pääset nopeasti perhokalastuksen taitajien joukkoon. Omalla perholla saatu saalis maistuu paremmalle.- Perhovalinnan perusteita- Perhokalastajan perusperhot- Koskikalastusvinkkejä sekä koskikalastajan bonusperhoja- Järvikalastajan kalastusvinkkejä ja bonusperhoja- Lohen ja meritaimenen kalastusvinkkejä ja bonusperhoja- Lapin kalastusvinkkejä ja bonusperhoja- Hauen kalastusvinkkejä ja bonusperhoja- Pilkkijän kalastusvinkkejä ja bonusperhoja- Valtamerien kalastusvinkkejä ja bonusperhoja- Nimimiesten “Aution saaren” bonusperhoja- Bonusvinkkejä perhonsidontaan

Tekijä: Pertti  Kanerva ; [kuvat ja     piirrokset: Pertti  Kanerva].
Kieli: suomi
Julkaistu: Helsinki : Readme.fi, 2013
Painettu/Valmistettu: (Porvoo : Bookwell)
Ulkoasu:viii, 412 s. : kuv., kartt. ; 25 cm.
ISBN:978-952-220-617-6 (sid.)

Suuri  suomalainen perhokalastuskirja

 

 

suurisuomalainen perhokirja

 

Järkälemäinen Suuri Perhokalastuskirja avaa runsaan sivumääränsä ja asiantuntevan sisältönsä ansiosta lukijalleen pääsyn perhokalastuksen ja perhonsidonnan kiehtovaan ja monipuoliseen maailmaan, jossa hauskuus, hyöty, haasteet, onnistumiset, taiteellisuus ja kädentaidot yhdistyvät samassa harrasteessa.Perhomestari Pertti Kanervan mahtava tietotaito ja oivaltava tapa kertoa perinpohjaisesti hankalistakin yksityiskohdista on nyt koottu yksiin kansiin kaikkien ja kaikentasoisten perhokalastuksen ystävien, niin harrastustaan aloittelevien kuin jokaisen siinä pitkälle edenneiden taitajienkin perusteelliseksi käsikirjaksi.Tämä suurteos kertoo perhokalastuksen ja perhonsidonnan historiasta ja kehittymisestä huippunykyaikaiseksi ja supersuosituksi harrasteeksi, se neuvoo välineiden ja tarvikkeiden valinnassa, opastaa perhonsidonnan ensiaskeleita ottavia onnistuneeseen alkuun, antaa vinkkejä perhomallin ja kalastustekniikan valinnasta eri tilanteissa ja paljastaa tekijän omiin kokemuksiin perustuvia kalastusniksejä ja sidonta-ideoita.

Tekijä: Kanerva, Pertti, kirjoittaja, kuvittaja
Nimeke: Suuri  suomalainen perhokalastuskirja / Pertti Kanerva ; [kuvat ja piirrokset: Pertti Kanerva …].
Kieli:suomi
Julkaistu: Helsinki : Readme.fi, 2015
Painettu/Valmistettu: (Porvoo : Bookwell)
Ulkoasu:880 sivua : kuvitettu, karttoja ; 22 cm
ISBN:978-952-220-922-1 sidottu

 

 

 

 

Tässä Huippuperhot -kirjassa perhomestari esittelee huippuvalikoiman omia ottiperhojaan, salaisia aseita, joita ei aikaisemmin ole kirjojen kansien välissä julkaistu. Ohjeita on koski- ja istutusvesien ottiperhoista aina lohi- ja haukiperhoihin. Listalla on useita yllätyksiä kokeneidenkin perhonsitojien mielenkiinnon herättämiseksi.

Kustantaja: Readme.fi
Ilmoitettu julkaisupäivä/vuosi: 02.2017
ISBN: 9789523213869
Sivuja: 200
Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Väri: Nelivärinen

 

Perhoatlas

 

Kuva: Ari Savikko

Tämän teoksen runsaudensarveen on kerätty laaja, noin puolen tuhannen perhon kattaus hyönteisiä jäljittelevistä klassikkosidoksista ja niiden monista mielenkiintoisista muunnoksista ulkonäöltään mitä mielikuvituksellisimpiin versioihin nykyajan lohikala- ja haukiperhoista. Osa edustaa Kanervan omaa kekseliästä käsialaa, osa on perua muilta alan taitajilta aina Juhani Ahosta alkaen.

Esillä on monia muitakin edesmenneiden koskikalastuslegendojen ottavimpia perhomalleja, heistä mainittakoon muun muassa Veli Autti, Erkki Norell, Simo Lumme ja Lauri Syrjänen. Heidän lisäkseen kirjan sivuilla vilahtelee niin tekijälle tuttujen kuin tuntemattomienkin sidoksia, joita on kerätty yhteen muodostamaan monipuolisen sisällön tähän ensimmäiseen todelliseen kotimaiseen perhoatlakseen.

Yli 500 Pohjolan perhoa

Ulkoasu :280 sivua : kuvitettu ; 25 cm

Julkaisija : Readme.fi, [2023], Helsinki
Lisätiedot : Pertti Kanerva ; kuvat ja piirrokset: Pertti Kanerva mikäli kuvan yhteydessä ei toisin mainita
ISBN: 978-952-373-531-6 kovakantinen

 

 

Pertti Kanervan perhosidontakurssien materiaalia:

 

perhoreseptejä

 

 

työväenopisto

 

kansalaiopisto

 

 

 

 

Muut kuin kalastuskirjat

Mökillä : ideakirja

Suomessa on yli 700.000 kesämökkiä tai vapaa-ajankäytössä olevaa kiinteistöä. Niissä lomaillaan ja vietetään laatuaikaa pitkin vuotta – osa lähes asuu mökillä. Monilla mökeillä on paljon enemmän tekemistä ja viihdykkeitä kuin kaupunkiasunnoissa. Veneillään, saunotaan ja uidaan, kalastetaan, marjastetaan ja sienestetään, puuhaillaan puutarhassa, kunnostetaan paikkoja, hoidetaan pihaa ja ympäristöä, jopa metsää, tehdään päiväretkiä ja ulkoillaan – siis kaikkea mahdollista. Tämä kirja on täynnä erilaisia vinkkejä, tietoa ja taitoja, joille on käyttöä mökeillä niin sisällä kuin ulkona. Kirjan selaaminen avaa näppäriä niksejä ja ideoita, joita kannattaa katsoa jo ennalta, vaikka tarve ei olisikaan ajankohtainen. Kirjassa on myös perustietoa kalastuksesta, pyydyksien merkinnästä, veneilystä, jokamiehen oikeuksista, ensiavusta jne.

 

 

 

ISBN 9789523211902
Kustantaja Readme.fi
Sidosasu Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Julkaisukuukausi maaliskuu 2016
Sivumäärä 382
Paino 1080 g
Mitat 237 × 170 × 30 mm

 

Mökkikirja

Mökkikirja tarjoaa kattavan ideapankin mökkeilystä nauttimiseen ja niksejä kalasaaliin parantamiseen!

Suomalaiset ovat mökkikansaa ja monelle mökki on jo tärkeämpi asuinpaikka kuin kaupunkiasunto. Mökin hankkimisella ja sinne lähtemisellä on päämääränä ensi sijassa viihtyä ja lomailla rennosti lähellä luontoa, mutta helposti mökkeilystä voi muodostua myös rankka työleiri, jossa joutuu noudattamaan tiukkaa kuria ja aikataulua.

Tämän kirjan tarkoituksena on palauttaa mökkeilyyn sen alkuperäinen tarkoitus laiskottelun ja raatamisen välimuodosta tarjoamalla käyttökelpoisia ideoita ja niksejä kevyeen paikkojen tuunaamiseen, puutarhan hoitoon, ympäristön ja rannan parantamiseen, saunomiseen, marjastamiseen, sienestämiseen, veneilyyn ja erityisesti suomalaisten suosikkiharrastukseen kalastukseen.

Kirja innostaa kokeilemaan monia uusia asioita niin hyödyksi kuin ajankuluksikin ja siksi se sopii jokaisen mökin käsikirjastoon ja erityisen tervetulleeksi tuliaiseksi.

 

Tekijä: Kanerva, Pertti, kirjoittaja, valokuvaaja.
Nimeke: Mökkikirja / Pertti Kanerva.
Kieli: suomi
Kustantaja: Helsinki : Readme.fi, [2019] Valmistus: EU, 2019
Ulkoasu: 448 sivua : kuvitettu ; 24 cm
ISBN: 978-952-321-787-4 sidottu
Asiasana: mökkeily (ysa)
niksit (ysa)
loma-asunnot (ysa)
vapaa-ajan asunnot (ysa)
kesämökit (ysa)
lomailu (ysa)
vuodenajat (ysa)