Pekka Rekiö: Suuri Uistelukirja 1 ja 2

 

Suomalaisen vetouistelun edelläkävijä, kuopiolainen Pekka Rekiö omaksui nopeaan tahtiin niin suuren määrän vetouistelutietoutta, että ERÄ-lehteen laatimiensa juttujen lisäksi hän kirjoitti myös kalastajien korkealle arvostaman kaksisosaisen tietoteoksen Suuri uistelukirja (1993, 1994). Ensimmäisessä osassa on 238 sivua + 18 ilmoitussivua, toisessa osassa 280 sivua. Suuri uistelukirja oli Euroopan ensimmäinen pelkästään vetouistelua käsittelevä kirja, mikä osoittaa vetouistelun suosiota Suomessa. Kirjan kustansi Eräpalvelu Pyrstön Perään Oy.

 

 

 

 

Suuri uistelukirja on tarkoitettu, ei pelkästään vetouistelua kilpailumielessä harrastaville, vaan kaikille vetouistelusta kiinnostuneille. Sisällysluettelo jakautuu eri aihealueisiin ja kirja on jäsennelty siten, että sitä voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Tämä helpottaa tiedon etsimistä ja käyttöä.

Ensimmäinen osa kokonaisuudessaan on vankka esitys vetouistelun perusasioista. Omissa luvuissaan käsitellään veneet, moottorit, veneen varustelu, uisteluvarustus, vapatelineet, plaanarit ja syvääjät, veneilyn elektroniikka ja uisteluvarustelun asettelu, kaikki se runsaan ja havainnollisen kuvituksen kanssa. Ohjeet ja oivallukset perustuvat omiin tai kalakavereiden kokemuksiin, mikä näkyy niiden käytännöllisyytenä.

Tekniikan kehitys on ollut nopeaa ja osa kirjan vinkeistä ei toimi enää sellaisenaan, mutta soveltamalla niitä voi käyttää yhä. Uisteluveneen varustelussa on huomionarvoista erillisen, pienen uistelumoottorin käyttäminen varsinaisen etappimoottorin rinnalla. Nykyään apumoottori alkaa olla jo harvinaisuus, kun uistelijat luottavat nykyaikaisten nelitahtimoottoreiden toimintaan myös alhaisilla kierroksilla pitkään ajettaessa.

 

Toisessa osassa keskitytään henkilökohtaisiin välineisiin ja pyynnin kohteisiin; kalastusvälineisiin, vieheisiin ja tavoitelluimpiin kaloihin. Mukana on myös kilpauistelun ABC. Vetouistelukilpailujen suosion kasvu nosti mukanaan vetouistelun uudelle tasolle. Kirjan yhtenä ansiona onkin, että monet kilpauistelua aloitelleet kalastajat saivat siitä tarvitsemansa avun. Se on myös syynä siihen, että kirjaa arvostetaan kalastajien keskuudessa.

Kirjan lopussa puheenvuoron saavat tunnetut uistelijat. Kahdeksantoista vetouisteluun vihkiytynyttä kalastajaa kertovat omia vinkkejään. Monet heistä ovat tänä päivänä menestyneitä kilpakalastajia, joten heidän vinkeillään on tullut myös menestystä.

Toisen osan lopussa on aakkosellinen hakemisto, johon koottu molempien osien hakusanat, sekä sisällysluettelot molemmista kirjoista. Tämä lisää kirjan ansiota hakuteoksena.

Kirja on ollut pitkään loppuunmyyty, eikä uusintapainoksia ole tiedossa. Vaikka painos oli pieni, Suuri uistelukirja kuuluu maamme kalastuskirjallisuuden merkkiteoksiin.