Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti

 

 

 

Pojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta

Syvällinen tarina kirjailijasta, hänen isästään ja mystisestä kalasta, joka yhdisti heidät. Ankeriaan testamentti on kerronnallista tietokirjallisuutta parhaimmillaan: koskettava kertomus isän ja pojan suhteesta, juurista, kohtalosta, elämästä ja kuoleman kohtaamisesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys kotimaassaan Ruotsissa, ja se on myyty yli 30 maahan.

Ankerias on luonnontieteellinen mysteeri, kala, josta tiede, filosofia ja taidekin ovat vuosituhansien ajan turhaan yrittäneet ottaa selkoa. Ja joka tekee nyt kuolemaa silmiemme edessä. Kirja muistuttaa meitä omastakin katoavaisuudestamme ja kaiken hauraudesta. Sukupuuton uhkaamien ankeriaiden kautta käsitellään suuria teemoja kuten ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa, uskontoa ja kuolemaa, ja kuinka meidän tulisi elää ennen sitä.

https://www.hs.fi/paivanlehti/16022020/art-2000006407855.html

 

Ankerias Suomessa

Suomessa ankerias on luokiteltu vuoden 2019 uhanalisuusluokituksen (punainen kirja) mukaan äärimmäisen uhanalaiseksi  (CR)

Ankerias tutkimus Suomessa on ollut käytännössä yhden miehen, Jouni Tulosen, intohimon varassa. Kun hän jää eläkkeelle, niin ankeriastutkimus Suomessa on vaarassa loppua ja niin on ankeriaatkin. Ankeriaat joita Jouni on tutkinut,  ovat liki vanhoja kuin tutkija. Jounilla on vielä mahdollisuus nähdä Sargassonmeri, mutta ankeriailta se tuskin onnistuu. Siitä pitää huolen voimalaitokset, jotka tukkivat tien sargassonmerelle jo alkuvaiheessa.

https://ahven.net/wp-content/uploads/2019/04/ankerias_netti.pdf

https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtioneuvosto-paatti-ankeriaan-rauhoitusajasta