Ongenkoukun historia

Saksasta on löytynyt Euroopan tähän asti vanhin kokoelma ongenkoukkuja. Noin 12 300 vuotta vanha löydös viittaa siihen, että jääkauden ihmiset muuttivat pyyntitapojaan sopeutuakseen ilmaston lämpenemiseen.  Noin 12 300 vuotta vanhojen koukkujen löytyminen viittaa siihen, että maanosamme metsästäjä-keräilijät alkoivat onkia huomattavasti aiemmin kuin on uskottu.  Kuusi 5 – 13 senttiä pitkää ongenkoukkua löytyi Wustermarkista Pohjois-Saksasta jo 1990-luvulla, mutta Kielin yliopiston tutkijat ovat nyt arvioineet ne. Tutkija Robert Sommerin mukaan koukuista yksi on valmistettu noin 19 000 vuotta vanhasta mammutin syöksyhampaasta ja muut poronluusta.

http://yle.fi/uutiset/3-6538429

Ongenkoukun historiallinen edeltäjä on launi. Launi on päistään kapeneva tikku, johon siima solmitaan sen keskelle kaiverrettuun uraan. Syötillä varustettu launi päätyy syöttiin iskeneen kalan suuhun poikittain. Launeja on valmistettu kivestä, puusta, luusta tai sarvesta. Jopa kivikauden aikaisia luisia ongenkoukkuja ja liuskekivisiä koukunvarsia on löydetty Suomesta.

 

Luukoukku ja launi. Kuva: Suomen Kalakirjaston kuva-arkisto

 

Luusta ja puusta tehtyjä ongenkoukkuja käytettiin yhdessä siimanpainon kanssa. Puisia ei Suomesta ole löytynyt ja luisiakin vain muutama. Tunnetuin löytö on Valkjärven luukoukku, joka on 61 mm pitkä, raskastekoinen koukku. Siimaa varten koukun yläpäähän on kaiverrettu kaksi lovea. Toinen koukkulöytö on Saarijärven Rusavierron koukku, jossa itse koukun kärki tosin puuttuu. Tämä koukku on huomattavasti sirotekoisempi kuin Valkjärven esine, koukun yläpäässä on sidoslovi. Rusavierron asuinpaikalta on kolme muutakin luukoukun osaa, varhaismesoliittisesta yhteydestä. Lisäksi useilta asuinpaikkakaivauksilta löytyy luukoukkujen osia, lähinnä on tunnistettu koukun väkäsiä. Outokummun Sätöksen luukoukku on tulkittu yhdistelmäkoukun osaksi. Luukoukut ajoittuvat koko kivikauden ajalle.
http://www.helsinki.fi/hum/arla/esineisto_kivikausi/pyynti_ja_aseet/launit_ja_ongenkoukut/teksti_launit.htm

Eero Naskalin käsikirjoitus koukun historiasta

Eero Naskalin käsikirjoitus koukun historiasta

 

Ihmisen 19. tärkein keksintö

Vuonna 2005 yhdysvaltalainen Forbes-lehti listasi ongenkoukun kahdenkymmenen (sija 19) tärkeimmän keksinnön joukkoon ihmiskunnan historiassa.

http://www.forbes.com/2005/08/05/technology-food-fishhook_cx_de_0805fishhook.html

 

Koukun historiaa norjaksi

 

 

 

 

Koukusta

http://ronnlucassr.com/hook-information/old-hooks/

http://mustad-fishing.com/

http://www.kalastusmuseo.fi/kalastuksenhistoriaa/historiaa.html

http://flyhooks.org/