Olli Kauhanen ja Kuutamokojamo

Olli Reino Kauhanen on 1948 Varkaudessa syntynyt ja siellä asuva, kalastusaiheita, useimmiten perhokalastusta tarinakirjoissaan kuvaava suomalainen eräkirjailija, joka jättäytyi 1990 vapaaksi kirjailijaksi. Kauhasen teoksia ovat Kalajumala kummipoika: tarinoita koskilta ja järviltä (WSOY 1989), Kuutamokojamo (WSOY 1992), Kuukkelin kutsu (WSOY 1994), Taimenen tanssi (WSOY 1996), Sudenhetken harjukset (WSOY 2000 ja Usvayö Nivalla (WSOY 2004). Intohimoksi yltyneen perhokalastuksen ohella Kauhasen teoksissa kuvataan muitakin, lähinnä kotivesien pyyntitapoja kuten mateen, ahvenen ja hauenpyyntiä. Eräkirjojensa lisäksi Kauhanen on kirjoittanut kolumneja Warkauden lehteen ja otsikolla Kauhontaa pakinoita Perhokalastus-lehteen.

 

 

Kuutamokojamo

 

 

 

Teoksen kymmenen kalatarinaa ajoittuvat vuodenkierron mukaan, helmikuun lunta pöllyäviltä madeapajilta huhtikuun auringonkilon kirkastamille pilkkijäille, heinäkuun helteisiltä ulkokareilta elokuun hämärtyville tuulasvesille ja takaisin keskikesän ajoahventen kiihkeätempoiseen pyyntiin.

Kuhmon virtavedet tulevat tutuiksi Pajakankosken ja Lentuankosken kalaretkillä ja Lentuan avara niska teokselle nimen antaneen suurtaimenen kokovartalopyörähdyksen ja perukkeen katkeamisen myötä. Rautalammin reitin Keskisenkoski ilahduttaa perhokalastajien ryhmää istukaskirjolohillaan, Näätämöjokeen laskevan Silisjoen latvahaaran, Kistapeäljoen lompolot ja välivirrat yksin liikkuvaa kirjailijaa kunnon taimenillaan.

Kirjan viehätys perustuu sen tarinoiden muodostamaan tasapainoiseen kokonaisuuteen ja olennaisen havaitsevaan tekstiin. Suomalainen kalamies on altis maamme vesiluonnon tarjonnalle ja kykenevä vastaamaan kunkin vuodenajan haasteisiin, liikkuen hyvin varustautuneena ja sopivin pyyntitavoin ja välinein, pyytäen itselleen ja perheelleen kalaruokaa. Olli Kauhasen toinen kirja, Kuutamokojamo on tästä vahvana todistuksena.

Kauhanen on parhaimmillaan kotivesillään. Harvoin saa lukea niin herkkää ja tarkkaa kuvausta mateenpyynnistä lumimyräköineen, halkeilevan jään ulvahteluineen ja pyynnin yksityiskohtineen; mukana heräävät ajatukset maderysistä. Sama pätee pilkkikilpailujen jälkeiseen haukisavottaan. Loppuosan neljästä perhokalastustarinasta mielenkiintoisin on Tsaara-aivin takana. Sen luettuaan herää halu pakata rinkka ja vyöttää itsensä. Mutta jääköön, Kauhaseen seuraava kirja on pöydällä.

 

Teksti: Sulo Tiainen