Ohjeita onkimisen taidosta, 1. virkistyskalastuskirjamme

Ari Savikko

Kalastamisen mieltäminen virkistykseksi tai vapaa-ajan vietoksi on suhteellisen uusi käsite. Sen vuoksi myös virkistyskalastuskirjallisuuden historia maassamme ei ulotu kovin kauas. Ensimmäisiä, jollei ensimmäinen, kalastusta pelkästään huvina käsittelevä kirjanen suomessa ilmestyi vuonna 1882. Se on ruotsinkielinen ja sen kokonimi on ”Anvisningar i konsten att meta i insjöar och skärgård antecknade af en sportmetare i de tusen sjöar land”.  Sen kirjoittajaksi ilmoittautuu Tuhansien järvien maan urheiluonkija. Kirjoittaja oli pitkään hämärän peitossa, mutta on hyvin todennäköistä että kirjoittaja oli Onni Wetterhoff.

Kirja on painettu Hämeenlinnassa Osakeyhtiö Hämäläisen kirjapainossa ja siinä on 21-sivua. Sen esipuheessa ihastellaan niitä mahdollisuuksia jotka Suomen luonto antaa virkistäytymiselle kalastuksen merkeissä. Kirjasessa alussa käsitellään millaiset kalastajan varustuksen tulisi olla. Siinä käydään läpi vene, airot, monenlaiset sumput, ankkuri, matolaatikko ja haavit. Oman lukunsa saa soutaja jonka vaatimukset ei ole aivan vähäiset. Hyvän soutajan pitää mm. olla miellyttävä ja itsepintainen toveri varustettuna hyvällä leppoisuudella. Lisäksi soutajan pitää uskoa urheiluonkijan kertomia ihmeellisiä tapauksia ja hänellä tulee myös olla itsellä kerrottavana ihmeellisistä tapahtumisista.

2. luvussa käydään läpi onkipaikat. Oman lukunsa saa järven tunteminen, syöttien pyyntipaikat, luonnolliset onkipaikat, keinotekoiset onkipaikat ja keinotekoiset onkipaikat jotka on erinäköisiä turoja. Näistä urheiluonkija neuvoo että sellaisissa järvissä joissa liikkuu monia onkijoita on viisasta salata omat turonsa.

3.luku käsittelee itse onkimista ja onkivälineitä.  Niihin urheiluonkija kiinnittää erityistä huomiota. Hän sanoo mm. että usein kuulee taidoillaan ja onnellaan kehuvien onkijoiden lausuvan halveksuntansa siistejä välineitä kohtaa. Mutta kaikki se vaiva jota onkija näkee tässä mieliharrastuksessaan lisää sitä riemua jota hän siitä saa; kelvollisilla ja siisteillä välineillä ongintaa suoritetaan suuremmalla innolla, paremmalla kärsivällisyydellä ja saadaan myös runsaampia saaliita.

Koukuista hän neuvoo että nykyään kaupassa näkyvät täkykoukut, englannissa valmistettu suomalaisen urheiluonkijan mallin mukaan, on paras. Ohuina ja erinomaisesti karkaistuina voidaan näitä koukkuja käyttää melko pienikokoisina suurille kaloille.

Lopuksi urheilu onkija antaa hyviä neuvoja veneen järjestyksestä, pukeutumisesta ja kalastusvälineiden puhtaudesta.

Kirja ansaitsisi tulla paremminkin tietoisuuteen jo sen vuoksi että se ensimmäinen suomessa tehty virkistyskalastuskirja. Tästä kirjasesta ei tiettäväkseni ole otettu uusinta painosta eikä sitä ole suomennettu.

Lopuksi vielä yksi urheiluonkijan neuvo: Pellavakankaiset puolikäsineet ovat hyvin hyödyllisiä koska auringon polte ei vahingoita käsiäsi eikä sinun seuraavissa tanssiaisissa tarvitse pitää käsiäsi frakinliepeen alla!

 

konsten att meta