Norja rajoittaa luonnonvaraisen lohen kalastusta, kun kalakannat ovat laskeneet ennätys alhaalle
Norjan viranomaiset ottivat käyttöön uusia rajoituksia luonnonvaraisen lohen kalastukselle vuodelle 2025 sen jälkeen, kun kalakannat olivat viime vuosina ennätyksellisen alhaisia, ja tutkijat syyttivät kalanviljelylaitoksia.
“Kutemaan ylävirtaan uivien lohien määrä on vähentynyt usean vuoden ajan… pidämme tarpeellisena ryhtyä varotoimiin”, sanoi Norjan ympäristöviraston johtaja Ellen Hambro.
“Tämä tarkoittaa rajoitetumpaa kalastusta kauden alussa, ja se on mahdollista avata myöhemmin lisää, jos lohien paluumäärä katsotaan riittäväksi”, hän lisäsi lausunnossaan.
Kuoriutuessaan ja useiden vuosien makeassa vedessä vietetyt luonnonvaraiset lohet suuntaavat merelle, jossa ne viettävät yhdestä kolmeen vuotta ennen kuin palaavat jokeen lisääntymään. Vapaa-ajan saavat ne yleensä siinä vaiheessa. Mutta jokiinsa kutemaan palaavien lohien määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina, ja se on laskenut ennätysmatalalle vuosina 2021 ja 2023. Tästä kehityksestä huolestuneena ympäristövirasto sulki jo 24. kesäkuuta 2024 33 jokea pitkin Norjan koko etelärannikkoa luonnonlohen kalastukselta.
Lohenhoitoa käsittelevä tieteellinen neuvosto – ympäristöviraston perustama riippumaton elin – on osoittanut sormella lohenviljelyä vuonojen verkkokassi viljelystä.
Kalaviljelylaitosten suuren kalamäärän takia kalatäit ja muut taudit leviävät ja päätyvät saastuttamaan lähistöllä uivat nuoret luonnonlohen. Lisäksi kun viljellyt kalat pakenevat verkkokasseista ja sekoittuvat luonnonlohen, ne heikentävät luonnonvaraisten kollegojensa geneettistä rakennetta. Myös ilmastonmuutoksen uskotaan vaikuttavan lohen ravintoketjuun sekä lisäävän kuivuuden todennäköisyyttä ja intensiteettiä.