Maailman järvien arviointi

Maapallon järvivedestä jopa 85 prosenttia makaa maailman kymmenessä suurimmassa järvessä. Ne ovat suuruusjärjestyksessä Kaspianmeri, Baikal, Tanganjikajärvi Afrikassa, Yläjärvi Pohjois-Amerikassa, Malawijärvi Afrikassa, Pohjois-Amerikan Michiganjärvi, Huronjärvi, Victorianjärvi ja Iso Karhujärvi sekä aikanaan Kaspianmerestä erotettu Garabogazköl.

Kanadalaiset tutkijat summasivat Nature Communications -tiedelehden julkaisemassa tutkimuksessa http://www.nature.com/articles/ncomms13603 tietoja maailman tähän asti kattavimmasta järvitietopankista http://www.hydrosheds.org/page/hydrolakes.

Suomessa on järviä 187 188 kappaletta, jos mukaan lasketaan kaikki vähintään viiden aarin eli 500 neliömetrin lammet. Vain kahdeksan prosenttia näistä järvistä huomioitiin nyt tehdyssä tutkimuksessa, joka tarkasteli kooltaan vähintään kymmenen hehtaarin järviä. Sellaisia Suomesta löytyy 15 723.

 

Kuva: Ari Savikko

 

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/mu-tso121216.php

http://www.hydrosheds.org/page/hydrolakes

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005011609.html

Järviwiki

Suomessa järvinimiä on yhteensä lähes 20 000. Järviwikissä on sivu jokaiselle nimelle, ja nimisivulta haluttu järvi löytyy mm. kartalta valitsemalla. Nimisivulle pääset helpoiten käyttämällä palvelun hakua. Jos haluat selata kaikkia järvinimiä, se onnistuu Nimi-luokan sivulla.

Yleisin järvinimi on Mustalampi. Pienten järvien lampi-loppuiset nimet hallitsevat muutenkin suosituimpien nimien listaa. Kymmenen joukossa niitä on peräti seitsemän. Yleisin järviloppuinen nimi on Saarijärvi. Niitä on 198 ja se on neljänneksi yleisin järvinimi.

Tosin, jos nimet järjestetään järvien kattaman pinta-alan mukaan, näyttää lista aivan erilaiselta. Silloin yleisimmäksi järvinimeksi nouseekin Saimaa, vaikka se on vain yhdellä järvellä – Suomen suurimmalla.

Kaikilla järvillä ei ole nimeä ollenkaan (ainakaan ympäristöhallinnon järvirekisterissä). Tällaisia on peräti 13 645 ja niille on Järviwikissä merkitty nimeksi Ei nimeä. Jos törmäät tällaiseen järveen, jolle kuitenkin tiedät nimen, voit ilmoittaa siitä kyseisen järven keskustelusivulla.

Peräti 16 047 järvellä on nimi, jota ei löydy miltään toiselta järveltä.

https://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu

 

Suomen suurimmat järvet

https://www.jarviwiki.fi/wiki/J%C3%A4rvitilastot/Suurimmat_j%C3%A4rvet