Maailman harvinaisin kalakirja?

harvinaisin 1

Maailman harvinaisemman kalakirjan määrittäminen ei ole yksi selitteistä. Kirjojen olemassa oleva lukumäärä ja ikä ovat tärkeimmät yksityiset tekijät joilla tätä voidaan mitata. Mitä vanhempi sen vähemmän olemassa olevia kirjoja yleensä on jäljellä.

Kun kyseessä on oikein vanhat, 1500-luvulta, puhutaan tietenkin huippuharvinaisuuksista. Näitäkin kuitenkin löytyy. Vanhin tunnettu kalakirja on A treatyse of fysshynge wyth an Angle jonka tekijänä  yleisesti pidetään Dame Julia Bernersiä, tämä kirja ilmestyi vuonna 1496. Tunnetuin vanha kalakirja on tietenkin Waltonin The Comlete Angler jonka ensimmäinen painos 1653.

On kuitenkin yksi kalakirja joka on jäänyt vähälle huomiolle. Se on vuonna 1577 ilmestynyt The Arte of Angling. Ihme ei sen sijaa ole syy miksi kirjaa ei yleisesti tiedetä. On merkillistä että tästä on olemassa vain yksi säilynyt kopio ja sekin piilotteli maailmalta pitkään. Vuonna 1953 kala ja luontokirjojen keräilijä Chalmers Hallaman osti kirjan kirjanvälittäjä Ted Loweltä. Hänelle se oli tullut pienestä talosta, joka oli ollut myyntiin jossain West Midlandissa .

Kirja oli epätäydellinen ja siitä puuttui ainakin kolme lehteä, mukana nimiösivu, joten kirjan nimestä ja tekijästä ei alkuun ollut mitään tietoa. Ainoa johtolanka oli että kirjan lopussa oli teksti ”Imprinted at London in Fleetestreate at the Sign of Faulcon by Henry Middleton…Anon 1577”. Vaati siis melkoista salapoliisityötä saada selville mikä tämä pieni kalakirjanen oikein oli, eikä se ollut helppoa ja vaati muutamia onnellisia sattumuksia.

Ensin Hallaman vei kirjan British Museumiin jossa sen aitous todennettiin. Kirjan tekijä ja nimi oli kuitenkin vielä arvoitus. Kirja löysi tiensä Amerikkaan ja siellä Princeton Yliopiston kirjastoon. Kirjan tekijän arvoitus alkoi ratketa kun Texasin yliopiston historioitsija Thomas P. Harrison luki kopiota Edward Topsellin kirjaa The History of Serpents. Siinä oli kommentti pienestä kalakirjasta jossa mainittiin sen tekijä, mutta ei kirjan nimeä. Harrison onnistui myös onkimaan kirjan nimen selville ja täydelliset tiedot kirjasta hän julkaisi vuonna 1960 akateemisessa lehdessä lokakuussa 1960. Tämä tieto jäi kuitenkin pienen piirin tietoisuuten. Suuren yleisön tietoisuuteen kirja tuli vuonna 1975 kun siitä julkaistiin juttu American Fly Fisher (vol. 2, no. 2).

Kyseessä on siis maailman toiseksi vanhin kalakirja siitäkin vain yksi epätäydellinen kirja, joten tästä on paha panna harvinaisemmaksi. Kirjasta on otettu uusintapainos vuonna 1958 jossa on Otto V. Kienbuschin johdanto kirjan historiasta. Siinä on tekstit sekä modernina englantina sekä myös facsimile alkuperäisestä kirjasta.

 

harvinaisin2

 

Ari Savikko