Lapamato – harvinainen muttei hävinnyt

Lapamadon toukkia voi esiintyä kalan kaikissa osissa, mutta merkittävimmät tartuntalähteet ovat ruokatottumusten vuoksi kalan lihas ja mäti. Selkein tapa loisen hävittämiseksi on kalan kunnollinen kypsennys, joka tappaa loisen varmasti. Viime aikoina on kuitenkin useiden aikakausi ja sanomalehtien ruokapalstoilla ilmestynyt ohjeita sushin tai tuoresuolatun kalan ja mädin valmistamiseksi lapamadon potentiaalisista kantajakaloista. Ohjeissa ei ole aina mainittu, että kala ja mäti tulisi pitää pakastimessa –18 °C:ssa vuorokauden ajan toukkien tuhoamiseksi. Pelkkä suolaus ei siis tapa loisen toukkia, mutta pakastus on helppo tapa varmistaa tuoreen kalan ja mädin käyttökelpoisuus.

Lapamadon kantajakaloista on myös ollut epäselvyyttä. Loista voi esiintyä hauessa, mateessa, ahvenessa ja kiiskessä. Lisäksi kuhaan on syytä suhtautua yhtä varovasti kuin ahveneen, koska lähisukuisena lajina myös se voi olla loisen kantaja. Loista ei kuitenkaan esiinny esimerkiksi särki- tai lohikaloissa, vaan niissä esiintyy muita, ihmiselle vaarattomia heisimatolajeja, joita kuitenkin usein pidetään väärin perustein lapamatoina.

 

Lapamadon Leviämistiet:

B.-J- Wikren 8.4.1965

lapamadon-leviamistiet-wikgren-1965

 

Ehkäisy

• Heisimadon ehkäisemiseksi järvikala tulee kypsentää kunnolla tai pakastaa. Raa’an pakastamattoman kalan syöntiä tulee välttää.
• Kalan ja mädin pakastaminen -10 celsiusasteessa kolme päivää tai -18 celsiusasteessa 24 tuntia tuhoaa toukan.
• Tuotteet ja jalosteet, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuumentamatta, tulee pakastaa vähintään 24 tunnin ajaksi vähintään -20 celsiusasteessa.
• Kalan kuumentaminen +56 celsiusasteessa viisi minuuttia tuhoaa toukan.
• Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin.
• Erittäin voimakas suolaus

 

Linkkejä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapamato

http://www.cdc.gov/parasites/diphyllobothrium/biology.html

http://www.parasitesinhumans.org/diphyllobothrium-latum-fish-tapeworm.html

Video:

 https://www.youtube.com/watch?v=qQhaO1pWztw