Kirjoja television kalastusohjelmista

Erätulilla

 

Kuva: Ari Savikko

Kuva: Ari Savikko

 

Yksi 2010-luvun uutuuksia on television kalastusohjelmista tehdyt kirjat. Suosituin ja pitkäikäisin  ohjelma on Erätulilla.

Yle TV2:n Erätulilla on 20-vuotias televisio-ohjelma, joka historiansa aikana kerännyt tietoa, kuvia ja tarinoita suomalaisesta eräelämästä. Erätulilla ohjelman 20-vuotis juhlalähetys kuvattiin Inarilla.

 

Erätulilla 20-v juhlakirja

Erätulilla 20-v juhlakirja

Juhlavuoden kunniaksi ilmestyvässä, eri vuodenaikoihin jaetussa kirjassa kerrotaan toimittajien värikkäitä kokemuksia erämatkoilta ja tietenkin hauskoja ja väkeviä tuntemuksia ohjelman teosta. Telkkarijuttujen ulkopuolelle jää aina paljon asiaa ja anekdootteja. Niinpä tässä kirjassa on eräkokemusten rinnalla myös kompurointeja ja läheltä-piti –tilanteita!
Jari Salosen tunnelmalliset kuvat toistavat Suomen upeaa luontoa, joka on haastanut ohjelman tekijät vuosien varrella aina uudelleen. Ääneen pääsevät ohjelman tekijät, joukossaan nykyinen ruutukasvo Mikko ”Peltsi” Peltola. Tekstin on toimittanut Erätulilila-tekijä Milla Madetoja.

 

Viimeiset Erätulilla kuvaukset Kaldoaivissa. Kuva: Ari Savikko

Viimeiset Erätulilla kuvaukset Kaldoaivissa. Kuva: Ari Savikko

Erätulilla ohjelman viimeinen jakso kuvattiin Kaldoaivissa. Ohjelma ehti ilahduttaa suomalaisia 21-vuotta.

 

erätulilla 2

 

Erätulilla ohjelmissa myös tehtiin ruokaa luonnonhelmassa. Näistä on koottu vihkonen, jota ei kuitenkaan ole ollut yleisesti myynnissä

 

Kalastajanvuosi ohjelmakokonaisuudesta kerättiin ruokareseptit talteen

Kalastajanvuosi ohjelmakokonaisuudesta kerättiin ruokareseptit talteen

 

Linkkejä:

http://areena.yle.fi/1-3084829

http://www.naturpro.fi/DowebEasyCMS/

Mikko Peltolan kirjat

 

 

 

mikko peltola

Erätulilla ohjelman viimeinen juonta Mikko ”Peltsi” Peltola on tehnyt myös omista kalastusreissuistaan kirjan Peltsin kala-apajat. Kirja ilmestyi Tammen kustantamana 2013.

 

 

peltsin matkassa

 

2016 ilmestyi Tammen kustantamana Mikko Peltolan toinen kirja Peltsin matkassa. Kirjaan on valikoitu kohteita jotka sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä Helsingistä ja ne painottuvat virtavesiin.

 

 

Peltsin Lapissa

 

 

Eränkäyntiin erikoistunut toimittaja Mikko Peltsi Peltola johdattaa lukijan Lapin erämaihin ja pohjoisen elämänmenoon. Peltsi koluaa Lapin erämaita ja turistikohteita ja tapaa paikallisia ihmisiä askareissaan. Peltsin Lappia ovat sininen hetki Kiilopäällä, vapaana virtaava Tornionjoki, yötön yö Saamenmaalla, räkkäaika Käsivarressa, ruskan värit Ylä-Lapissa ja hiihtäjän paratiisi Saariselällä. Kirjassa käydään myös Vuotson Lapin markkinoilla, vieraillaan Ijahis Idja -musiikkifestivaaleilla, tutustutaan kullankaivajien arkeen ja pohditaan pohjoisen elämänmenoa. Miten arki pohjoisessa eroaa ruuhka-Suomen arjesta? Entä mikä saa Peltsin palaamaan Lappiin kerta toisensa jälkeen? Mikko Peltola ja Mika Wickström ovat aikaisemmin kirjoittaneet teokset Peltsin kala-apajat ja Peltsin matkassa. Mikko Peltola työskentelee Ylessä radio- ja tv-toimittajana, Mika Wickström on päätoiminen kirjailija.

https://areena.yle.fi/1-3697853

https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/pyora-hajosi-rantasateessa-ja-latu-loppui-vedenpaisumukseen-silti-lapinhulluus-valtasi-mikko-peltsi-peltolan-200510055/

 

Kenraali Pancho & Pojat Pohjoiskalotilla

Kenraali Pancho & Pojat Pohjoiskalotilla on suomalainen kalastusaiheinen televisiosarja- ja viihdeohjelma, jota esittää JIM-kanava. Ohjelmassa seurataan kahden helsinkiläisen näyttelijän Tommi Korpelan ja Kari Hietalahden sekä Kenraali Pancho-koiran eränkäyntiä Pohjoiskalotilla.

Ohjelman innoittaman ilmestyi vuonna 2011 kirja Kenraali Pancho & Pojat – Suuri kalottikirja. Kirjan on kustantanut Helsinki-kirjat.

 

Panco ja pojat

 

 

 

Eränkävijät

Suositun erä-tv-sarjan suosikit kertovat hauskoja ja koskettavia tarinoita omista kokemuksistaan ja tv-sarjan kuvauksista kameran ulkopuolelta. Eränkävijät kertaa niin karhuretkelle valmistautumista, retkiä salaisiin kalapaikkoihin Lapin erämaassa ja eräkoirien Sukan ja Hopin koulutusta, kuin luontoretkeilyn pellepelottoman Manun ihmevekottimien valmistusta.

 

https://areena.yle.fi/1-3436275