Kirjoita tammukasta ja tammukanpyynnistä!

Tammukka on perinteisesti ollut olennainen osa Lapin, Kainuun ja laajemminkin pohjoisen Suomen arkielämää. Monille se on ollut ensimmäinen kalastuskokemus ja se on tarjonnut särvintä yhtä hyvin heinänteossa kuin poropaimennuksessa ja kotona. Perinteinen pyynti saattaa olla voimissaan, vaikka nykyisellään paikallisten ihmisten näkemysten ja hallinnollis-lainsäädännöllisen tulkinnan välillä on jossain määrin eriäväisyyttä.

Millaisia kokemuksia sinulla on tammukanpyynnistä? Onko sitä harrastettu kotonasi kun olit lapsi? Oletko itse pyytänyt tammukoita? Mikä merkitys tammukanpyynnillä on kalastusharrastukselle? Millaisia tammukkavedet ovat olleet ja ovat nykyään? Miten kalastuslainsäädäntö on vaikuttanut tammukanpyyntiisi? Entä mitä vaikutusta on ollut kalastuskulttuurin muutoksella (esim. pyydä ja päästä -kalastus, perhokalastuksen nousu, kaupungistuminen)?

Kirjoita meille kokemuksistasi! Voit myös liittää mukaan kuvia aihepiiristä. Kaikkien kirjoittaneiden kesken arvotaan viikon oleskelu kalakirjastossa Muonion Jerisjärvellä sekä kirjapalkintoja. Kirjoituksen pituudeksi suositellaan korkeintaan kymmentä sivua.

Lähetä kirjoituksesi 15.7.2020 mennessä sähköpostitse osoitteella seija.tuulentie@luke.fi tai postitse osoitteella Seija Tuulentie/Luke, Ounasjoentie 6, 96200 Rovaniemi. Lisätietoja antavat Erkki Jokikokko (erkki.jokikokko@luke.fi; puh. 029 532 7811) ja Seija Tuulentie (seija.tuulentie@luke.fi; puh. 050 391 4438).

Keräyksen järjestää Luonnonvarakeskusen Kemijoen taimen-hanke, joka on osa Interreg Nord –rahoitteista EMRA hanketta, jonka yhdessä osiossa kerätään aineistoa tammukan kulttuurisista merkityksistä. Hankkeen muissa osioissa keskitytään rakennettujen vesistöjen kunnostamiskysymyksiin ja kalastotutkimuksiin.

 

Tyypillinen joki jossa tammukka viihtyy. Kuva: Ari Savikko