Kalamiehet ry 1937-2018
Kalamiehet ry on kalatalouden ammattilaisten yhteistoimintajärjestö yli puolue- ja järjestörajojen. Yhdistyksen voidaan katsoa syntyneen 1937 kala-alan ammattilaisten koulutusmatkalla, joka suuntautui tuolloin Suomelle kuuluneeseen Petsamoon, kalastuslaivastomme silloiseen Jäämeren tukikohtaan. Perustava kokous pidettiin retken viimeisenä päivänä 5.7.1937 Ivalossa. Vuosikokouksessa 30.3.1938 hyväksyttyyn yhdistykselle säännöt, mitkä merkittiin yhdistysrekisteriin samana vuonna.
Alkuvuosina yhdistyksen painopiste oli selvästi jäsenistön palkkaetujen ajamisessa. Jäsenistöön kuului etupäässä silloisten kalastajaliittojen ja maanviljelysseurojen neuvojia ja kalanviljelylaitosten mestareita.
Tittelit kalastusmestari ja kalatalousteknikko ovat olleet suuresti yhteydessä Kalamiehet ry:n toimintaan.
Kalamiehet ry kirje 1945 palkkausperusteet
Kalastusmestareita koulutettiin ensin Evolla, sitten vähän aikaa Tarvaalassa ja pidempään Virolahdella. Suomen Kalastusyhdistys ry:n pyynnöstä Kalamiehet ry järjesti 1950 -luvulta 1980 – luvulle virallisen luontoista jatkokoulutusta. Kalatalousteknikko- tutkintoon kuului tuolloin määrätty määrä kurssipäiviä ja teknikkotyö. Myös muutamia ulkomaan opintomatkojakin tehtiin.
Sittemmin kalatalouskoulutus laajeni Valtion kalatalousoppilaitoksen sen aloittaessa toimintansa Paraisilla 1980. Kehitys johti siihen, että vanhamuotoinen kalatalousteknikkotutkinto väistyi uuden iktyonomikoulutuksen vakiinnuttaessa asemansa. Suomen koulutusrakenteen muuttuessa jälleen 1990-luvun lopulla Turun ammattikorkeakoulu aloitti kalatalousalan ammattikorkeakoulutuksen perustamalla Paraisille Kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelman, josta valmistuneiden tutkintonimike on iktyonomi(AMK).
Yliopistojen kalatalouden opetus on myös kehittynyt Kalamiehet ry:n vuosikymmeninä. Perinteisten eläintieteen ja biologian rinnalle on tullut jopa pääainetasoista kalataloustieteen opetusta.
Yhdistyksen historian aikana maan johtavat kala-alan opettajat, tutkijat ja hallintovirkamiehet ovat myös lukeutuneet jäsenistöömme. Kalamiehet ry:n jäsenmäärä on vakiintunut lähes 400 henkeen.
Yhdistyksen sääntöihin kirjattu tarkoitus kouluttaa jäseniämme, tiedottaa jäsenille kalataloudessa tapahtuvista muutoksista, sekä edistää kalatalouden yleistä kehitystä. Viime aikoina säännöllisten kurssien sijaan Kalamiehet ry on alkanut panostamaan yksittäisiin koulutustilaisuuksiin, joissa käsitellään teemoitta alaa koskettavia tärkeitä asioita.
Järjestössä nykyinen painopiste on muuttunut vapaehtoisen ammatillisen ja sivistävän koulutuksen suuntaan.
Alkujaan järjestö oli varsin miesvaltainen, nimikin puhuu miehistä. Nykyään järjestössä lähes joka kymmenes jäsen on nainen. Jäsenaloitteen pohjalta käytiin keskustelua yhdistyksen nimen muuttamista sukupuolineutraalimpaan suuntaan. Jäsenkyselyn mukaan nimeä kuitenkin pidettiin perinteikkäänä ja sen todettiin viittaavan ammattinimikkeeseen, eikä sukupuoleen.
Yhdistyksen tarve sellaisena toimijana johon se aikoinaan perustettiin on vähentynyt. Niinpä yhdistys lopettaa toimintansa vuoden 2018 aikana.
Toimintakertomukset
Kalamiehet ry. kertomus toimintakaudelta 1945-1946
Kalamiehet ry toiminta v. 1962
Kalamiehet_toimintakertomus_2004
Kalamiehet_toimintakertomus_2005
Kalamiehet_toimintakertomus_2006
Kalamiehet_toimintakertomus_2007
Kalamiehet_toimintakertomus_2008
Kalamiehet_toimintakertomus_2009
Koulutuspäiviä
Jatko ja täydennyskoulutus 1990
tampere_koulutusmateriaali 2004
Parainen-koulutusmateriaali_2006 (1)
MMM-_96436-v1-Vieraslajistrategia_-_Kalamiehet_ry_n_koulutusp__iv___22_3_2011_pakatut_kuvat
Hy__dylliset_haitalliset_sis__vesiss__
Opintomatka 1952. Suomen Kalastuslehti
Kalamiehet ry ensimmäinen ulkomaan opintomatka
Jäsenmatrikkelit
Kalamiehet ry 1980
Jäsen matrikkeli 1997
Johdanto, Kalamiehet ry-kalatalouden kokoaja, Kalamiehet ry:n 60-vuotistaipaleelta ja Tilastotietoa Kalamiehet ry:n jäsenkunnasta
Jäsenluettelo A-Pek
Jäsenluettelo Pel-Å
Muuta
Kalamiehet_Strategia_2015-2024
Kalamiehet_Tulevaisuusty__ryhm__n_mietint__