Kalamiehen tietokirja 1-4, WSOY 1989-1991, (Toimitusryhmä: Rauno Toivonen, päätoimittaja, Tarmo Mäki-Kuutti, projektipäällikkö, Ritva Forslund, projektitoimittaja )

Vapaa-ajankalastuksen harrastajamäärän nopean nousun hyödyntämiseen tähtäsi (hivenen jälkijättöisesti) suurella kirjoittaja-, kuvaaja- ja piirtäjämäärän avulla koottu, Rauno Toivosen johtaman ryhmän toimittama Kalamiehen tietokirja 1-4.  Tietosanakirjan tapaan koottuna se on lähellä Tietosanakirja Oy:n 1969 julkaisemaa Kalastajan tietokirjaa, kuitenkin sillä erolla, että kolme ensimmäistä osaa koostui kalastusta kuvaavista pääartikkeleista (ahvenesta verkkokalastukseen), neljännen osan oltua noin 3.000 hakusanan aakkosellinen tietosanakirja ja koko teossarjan hakemisto.

 

Kirjasarjan avustajana ja asiantuntijoina toimi suurijoukko alansa asiantuntijoita

 

Vaikka yksittäiset pääartikkelit ja hakusanat olivat ajantasaisia, asiantuntevasti laadittuja ja uusimpaan tietoon perustuneita ja teoskokonaisuus kuvitukseltaan, taitoltaan ja painoasultaan näyttävä, se ei tainnut saada kustantajan havittelemaa myyntimenestystä. Myynti pysähtyi ensimmäiseen painokseen.
Syitä oli useampia. Suurteosten julkaisemisen vuosikymmenet alkoivat olla vääjäämättömästi ohi. Teoksen lukemista ja tietojen etsimistä ohjannut, aakkostettu, kalastustaidon omaksumista ajatellen epäjohdonmukainen, sillisalaattimainen, osin samoja asioita toistanut rakenne teki siitä hankalasti käytettävän.
Jotain vaikutusta huonoon myyntimenestykseen saattoi olla myös sillä, että ensimmäisen osan ilmestyttyä Suomen historian pahin taloudellinen taantuma oli jo ovella ja neljännen osan kohdalla pään päällä, osana suomalaista todellisuutta. Antikvariaateista teossarjaa etsineet ovat havainneet sen kuitenkin säilyttäneen myyntiarvonsa, hintapyyntöjen vaihdellessa 50-80 euroa. Ehkä sillä on jotain tekemistä vähäisen myyntimäärän kanssa.

 

Kirjasarjan mukana tuli juliste, jossa esitellään 1.1.1997 tullutta ns. viehelakia

 

Teksti: Sulo Tiainen