Kalakirjasto sai rinnalleen virtuaalikirjaston
Korona-epidemia osoitti, että maailma saattaa muuttua nopeasti. Matkustaminen ei ole enää yhtä itsestäänselvää kuin aikaisemmin. Siksi Kalakirjastolle on tehty virtuaalikirjasto.
Kalakirjaston fyysistä kokoelmaa on rakennettu kaksi vuotta. Aineisto on pääosin löytänyt hyllypaikkansa ja iso osa aineistosta on jo viety Kalakirjaston tietokantaan monipuolisesti haettaviksi. Tietokannassa tietueita on jo lähes 45000 käsittäen kirjoja, väitöskirjoja, tutkimussarjoja, artikkeleita ja monisteita sekä omia verkkojulkaisuja.
Kalakirjasto sijaitsee kaukana Tunturi-Lapissa, minne ei ihan joka päivä tule lähdettyä. Kalakirjaston perustajalle, Ari Savikolle, alkoi kehittyä idea, miten saisi kokoelmat ja samalla myös kala-aiheiset esineistöt virtuaalisesti kaikkien nähtäväksi tulematta paikan päälle kirjastoon. Ja mikä tärkeintä, miten virtuaalisuus ja tietokannan hakuominaisuudet kohtaisivat.
Hyvällä perussuunnitelmalla ja ennakkoluulottomuudella lähestyttiin mahdollisia toteuttajia. Kumppaniksi valikoitui Joensuulainen 360Finland Oy. Suhteellisen lyhyessä ajassa löytyi yhteinen sävel ja toteutus alkoi.
Nyt julkaistavaan versioon jää vielä kehitettävää, esim. kieliversiot (eng, swe) sekä kala-aiheisten esineistöjen edelleen kehittäminen.
Mutta jo nyt voi virtuaalisesti liikkua Kalakirjastossa ja valita sieltä vaikkapa hyllyrivistä H-Limnologian. Haun voi kohdistaan joko kaikkeen Kalakirjastossa olevaan limnologiseen aineistoon tai tarkentaa haun koskemaan vain siihen aineistoon, minkä voi kokotekstinä lukea omasta laitteesta.
Virtuaali-liikkuminen vaatii harjoittelua ja pitkäjänteisyyttä, mutta oppimisen palkinto tulee nopeammin kuin kuvittelikaan.
Hankkeeseen on saatu rahoitus Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta Kalatalouden edistämiseen. Virtuaalikirjasto löytyy Kalakirjaston kotisivujen etusivulta www.suomenkalakirjasto.fi