Tekijä (t): | Saarni, Kaija Aikio, Leena Kemppainen, Jorma Setälä, Jari Honkanen, Asmo |
---|---|
Aineiston nimi: | Poronlihatuotteiden markkinat |
Verkko-osoite: | http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/536736/raportti364.pdf?sequence=1&isAllowed=y |
Aineistolaji: | kirja |
Asiasanat: | porot, porotalous |
Kustantaja: | RKTL |
Painopaikka: | Helsinki |
Vuosi: | 2005 |
Sivumäärä: | 21+liitteet |
ISBN/ISSN: | 951-776-507-X ; 1238-3325 |
Lehti/sarja ym.: | Kala- ja riistaraportteja / Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos |
Lisätietoa: | nro 364 ...Poronlihajalosteiden tärkein tuoteryhmä oli pakasteet, josta poronkäristys oli merkittävin tuote. Lähes puolet kaikesta jalostetusta poronlihasta myytiin pakastettuna poronkäristyksenä. Valtaosa siitä myytiin kuluttajille vähittäiskaupan kautta. Poronlihasta valmistettiin myös tuoretuotteita, savutuotteita, eineksiä, säilykkeitä, makkaroita ja wursteja. Suurin osa myydyistä tuoretuotteista oli paistia tai filettä. Tärkein savutuote oli kylmäsavuporo. Vähittäiskauppa oli poronlihatuotteiden tärkein myyntikanava ja se myi puolet kaikista poronlihatuotteista. Kolmannes poronlihatuotteista päätyi kuluttajille jalostusteollisuuden tai suurtalouksien kautta. Jalostamot myivät runsaan kymmenen prosenttia tuotteistaan suoraan kuluttajille. Noin kolmannes kaikesta yritysten jalostamasta poronlihasta myytiin pääkaupunkiseudulle. Lähes saman verran poronlihatuotteita myytiin Pohjois-Suomeen. Poronlihajalosteiden vienti oli vähäistä. |
Sijainti: | F-RKTL Kala- ja riistaraportteja |