Tekijä (t): | RKTL yhteisötekijä
|
---|
Aineiston nimi: | Kalajalosteiden tuotanto 2011 = Fiskförädlingsproduktion 2011 = Fish processing 2011 |
---|
Verkko-osoite: | http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/523597/rkt2012_7.pdf?sequence=1&isAllowed=y |
---|
Aineistolaji: | kirja |
---|
Asiasanat: | kalanjalostus, kalastustilastot, kalasäilykkeet → kalavalmisteet, kalateollisuus, kalatuotteet → kalavalmisteet, kalavalmisteet, tilastot |
---|
Kustantaja: | RKTL |
---|
Painopaikka: | Helsinki |
---|
Vuosi: | 2012 |
---|
Sivumäärä: | 27 |
---|
ISBN/ISSN: | 978-951-776-927-3 ; 1796-8909 |
---|
Lehti/sarja ym.: | Riista- ja kalatalous, Tilastoja / Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos |
---|
Lisätietoa: | 7/2012
Kalajalosteiden raaka-aineena käytettiin Suomessa vuonna 2011 yhteensä 65 miljoonaa kiloa
kalaa. Siitä 41 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 24 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua kalaa.
Vientiin pakastetun elintarvikesilakan ja -kilohailin osuus oli 45 % jalostusteollisuuden
käyttämästä kotimaisesta kalasta. Fileiksi tai muiksi tuorevalmisteiksi jalostettiin 15 miljoonaa kiloa kotimaista kalaa ja 14 miljoonaa kiloa tuontikalaa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 18 miljoonaa kiloa kalaa, josta 45 % oli kotimaista.
Silakan ohella tärkeimmät jalostusteollisuuden käyttämät kalat olivat kirjolohi, lohi ja silli. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta on yli 90 %.
Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 136. Yli miljoona kiloa kalaa jalostaneita yrityksiä oli 23.
Ne jalostivat 85 % koko jalostetun kalan määrästä. Jalostusyritysten määrä oli 15 prosenttia
pienempi kuin kaksi vuotta aiemmin, jolloin jalostustietoja koottiin edellisen kerran. Väheneminen oli tapahtunut pienissä jalostusmäärältään alle 10 tonnia jalostavissa ja 10 – 50 tonnia jalostavissa yrityksissä. Jalostukseen käytetyn kalan kokonaismäärä oli pienentynyt silakan ja kilohailin pakastuksen vähenemisestä johtuen. |
---|
Sijainti: | F-RKTL Tilastoja |