Tekijä (t): | RKTL yhteisötekijä
|
---|
Aineiston nimi: | Kalajalosteiden tuotanto 2009 = Fiskförädlingsproduktion 2009 = Fish processing 2009 |
---|
Verkko-osoite: | |
---|
Aineistolaji: | kirja |
---|
Asiasanat: | kalanjalostus, kalastustilastot, kalasäilykkeet → kalavalmisteet, kalateollisuus, kalatuotteet → kalavalmisteet, kalavalmisteet, tilastot |
---|
Kustantaja: | RKTL |
---|
Painopaikka: | Helsinki |
---|
Vuosi: | 2011 |
---|
Sivumäärä: | 27 |
---|
ISBN/ISSN: | 978-951-776-806-1 ; 1796-8909 |
---|
Lehti/sarja ym.: | Riista- ja kalatalous, Tilastoja / Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos |
---|
Lisätietoa: | 1/2011
Kalajalosteiden raaka-aineena käytettiin 75 miljoonaa kiloa kalaa vuonna 2009. Siitä 56 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 19 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua kalaa.
Vientiin pakastetun elintarvikesilakan ja -kilohailin osuus oli puolet jalostusteollisuuden
käyttämästä kotimaisesta kalasta. Fileiksi tai muiksi tuorevalmisteiksi jalostettiin 15 miljoonaa kiloa kotimaista kalaa ja 12 miljoonaa kiloa tuontikalaa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 15 miljoonaa kiloa kalaa, josta puolet oli kotimaista.
Silakan ohella tärkeimmät jalostusteollisuuden käyttämät kalat olivat kirjolohi, lohi ja
silli. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta on yli 90 %.
Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 160. Yli miljoona kiloa kalaa jalostaneita yrityksiä oli 16. Ne jalostivat yli 80 % koko jalostetun kalan määrästä. Jalostusyritysten määrä oli 20 prosenttia pienempi kuin kaksi vuotta aiemmin, jolloin jalostustietoja koottiin edellisen kerran. Väheneminen oli tapahtunut pienissä jalostusmäärältään alle 10 tonnia jalostavissa ja 10–50 tonnia jalostavissa yrityksissä. Jalostukseen käytetyn kalan kokonaismäärä ei kuitenkaan vähentynyt kahden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. |
---|
Sijainti: | F-RKTL Tilastoja |