Tekijä (t): | Saarni, Kaija Kemppainen, Jorma Setälä, Jari |
---|---|
Aineiston nimi: | Poronlihatuotteiden markkinat 2008 |
Verkko-osoite: | https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/532849/selvityksia_6_2009.pdf?sequence=1&isAllowed=y |
Aineistolaji: | kirja |
Asiasanat: | porot, porotalous |
Kustantaja: | RKTL |
Painopaikka: | Helsinki |
Vuosi: | 2009 |
Sivumäärä: | 23 |
ISBN/ISSN: | 978-951-776-685-2 ; 1796-8887 |
Lehti/sarja ym.: | Riista- ja kalatalous, Selvityksiä / Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos |
Lisätietoa: | 6/2009 Poronlihan tuotantomäärät ovat pysyneet tasaisina. Vuonna 2004 poronlihaa tuotettiin noin 2,5 miljoonaa kiloa ja vuonna 2007 vajaa 2,7 miljoonaa kiloa. Vakaasta tuotannosta huolimatta lihanjalostus oli aiempaa keskittyneempää ja yhä suurempi osa poronlihasta jalostettiin muutamissa suurissa jalostusyrityksissä. Suurin osa poronlihasta myydään edelleen pakastekäristeenä vähittäiskaupan kautta. Sen sijaan tuoreena myydyn lihan määrä on vähentynyt ja liha jalostetaan entistä pidemmälle leikkeiksi tai yksittäispakatuiksi pakasteiksi. Tärkeimpien tuotteiden myyntikanavat eivät ole olennaisesti muuttuneet. Edelleen 70 % pakastekäristeestä ja runsaat 85 % savutuotteista myytiin vähittäiskauppoihin tai keskusliikkeisiin. Samoin pakastetuista fi leistä ja paisteista myytiin edelleen kolmannes ravintoloihin tai muihin suurtalouksiin. Pääkaupunkiseutu on poronlihan tärkein markkina-alue ja sen asema on yhä vahvistunut... |
Sijainti: | F-RKTL Selvityksiä |