Kalakirjallisuuden bibliografioita

 

Bibliografiat helpottavat kirjakeräilijän elämää, mutta lisäävät myös tuskaa jos pyrkii täydelliseen kirjastoon. Niistä on myös paljon apua tutkijoille ja muiden tiedonjanoisille. Tieto Suomessa ilmestyneistä kalakirjoista on hyvin hajallaan osittain puutteellistakin, ainakin pienpainatteiden osalta. Tässä pieni katsaus mitä on tarjolla Suomen rajojen ulkopuolella.

Maailmalla merkittäviä kala-aiheisia bibliografioita on ilmestynyt useita 1800- luvun loppupuolella lähtien. Ensimmäinen laajempi kala-alan bibliografia ilmestyi Hollannissa vuonna 1873, jolloin Mulder Bosgoedi kirjoitti teoksen Bibliotheca ichtyologica et piscatoria. Tässä 474 Sivusessa bibliografiassa on 6436 kirjaa tai kirjoitusta. Tästä on saatavilla Bibliolifen kustantama edullinen uusintapainos.

https://www.biodiversitylibrary.org/bibliography/4700#/summary

Seuraava huomattava kala-alan bibliografia on Bibliotheca piscatoria joka ilmestyi T. Westwoodin ja T. Satchellin toimesta Lontoossa 1883. Tässä kirjassa on 397 sivua ja sitä on täydentänyt R. B. Marson vuonna 1901. Kirjasta on otettu näköispainos vuona 1966. Toinen näköispainos tästä otettiin vuonna 1991 James Cumminsin toimesta.

https://www.biodiversitylibrary.org/bibliography/26650#/summary

Laajin ja ehkä paras 1800- lukua käsittelevä kala-alan bibliografia on Bashford Deanin tekemä kolmiosanen A Bibliography of Fishes, joka ilmestyi Amerikan luonnonhistoriallisen museon julkaisemana 1917. Tässä bibliografiassa on mukana myös suomalaisten tekemiä kirjoja, mutta vain sellaisia, jotka on tehty ruotsin kielellä. Näissä kolmessa kirjassa on yhteensä 2127 sivua. Teoksesta on tehty New Yorkissa vuonna 1962 uusintapainos, jonka painosmäärä tosin on vain 350 kpl.

https://www.biodiversitylibrary.org/item/108000#page/1/mode/1up

Amerikkalaisista kalakirjoista on ilmestynyt joitakin bibliografioita joista voi mainita ainakin kaksi merkittävää. Uudenmantereen kalakirja historia alkaa Eurooppaan verrattuna myöhään (1815). Ensimmäinen näistä huomattavista bibliografioista ilmestyi vuonna 1950 Charles M. Wetzelin toimesta nimellä American Fishing Books : A Bibliography from earliest times up to 1948. Toinen merkittävä teos ilmestyi vuonna 1975 tekijänä Henry P. Bruns ja kirjan nimi on Angling books of the Americas.

Englannissa on ilmestynyt lukuisia bibliografioita jotka keskittyvät pelkästään vapaa-ajan kalastukseen, onkimiseen ja perhokalastukseen. Näistä yksi käyttökelpoinen on R. J. W. Colebyn Regional Angling Litterature ( 95 s.) vuodelta 1979.

Uudemmista bibliografioista hyvä kirja on Ken Callahanin ja Paul Morganin vuonna 2008 tekemä täydennetty ja uusittu painos Hamptons`s Anglin Biblioraphy Fishing Books 1881–1949, joka alkujaan ilmestyi vuonna 1947.

Ruotsissa ilmestyi kala-aiheisista kirjoista bibliografia jo vuonna 1872, jolloin Fredrik Lundberg julkaisi teoksensa Bidrag till översigt Sveriges ichthyogiska litteratur. Uudemmista maininnan arvoinen on Benny Lindgrenin ja Leif Erixonin vuonna 1991 ilmestynyt Svensk Sportfiske- ohc Jaktlitteratur. Se on suunnattu suoraan keräilijöille. Teoksessa on mm. arvioitu kirjojen harvinaisuus asteita ja haarukoitu niiden hintoja.

Tässä joitakin esimerkkejä siitä mitä on maailmalla tarjolla. Suomen kalabibliografioista voi lukea lisää tästä

https://www.luke.fi/uutinen/uusi-kalabibliografia-paihittaa-netin-hakukoneet/

Suomen kalakirjaston tietokannasta löytyy n. 23 000 kirjoitusta tai teosta. Suomalaisesta kalakirjallisuudesta luettelo on melko kattava vuosilta 1730-1950. Uudempaa kirjallisuutta lisätään listaan säännöllisesti.

 

bibliografioita

 

 

Robert D. Hoyt: A Bibliography Of The Early Life History Of Fishes. Volume 1, List Of Titles

https://cloudfront.escholarship.org/dist/prd/content/qt4p54w451/qt4p54w451.pdf

https://escholarship.org/content/qt4p54w451/qt4p54w451.pdf

 

Ari Savikko