Inarilainen kirjaharrastaja Ari Savikko valittu Vuoden kirjatoukaksi

Vuoden kirjatoukka 2016 on inarilainen kirjaharrastaja Ari Savikko, joka sai tittelin 1.7.2016 vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa. Savikko on koonnut lähes kaiken valtakunnassa julkaistun kalakirjallisuuden ja rakentaa Muonioon kalakirjaston, jonka ovet avataan Suomen 100-vuotislahjana

– Kirjasto on tarkoitus avata marraskuun 22. päivänä 2017, jolloin pidetään tilaisuus Oloksella, Savikko paljastaa.

Toukat ovat yleensä pahaksi vanhoille kirjoille mutta Savikko haluaa tehdä hyvää. Hänen tavoitteensa on koota kirjastoon vähintään yksi kappale jokaista Suomessa ilmestynyttä kala-aiheista julkaisua. Joitakin aukkoja kokoelmassa vielä on, sillä vanhimmat ovat 1600-luvulta.

Vanhan kirjallisuuden päiviä on vietetty vuodesta 1985. Savikko sanoo arvostavansa Kirjatoukaksi nimittämistä suuresti, koska se tulee harrastuksen kannalta juuri oikeilta tahoilta – valitsijoina olivat Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry ja Suomen Antikvariaattiyhdistys ry.

Juhla alkoi kello 10.30 Sastamalan yhdistyneiden soittokuntien soittamalla musiikilla ja tilaisuuden juonsi tietokirjailija, pastori Jaakko Heinimäki. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) puhui ja pohti mitä löytyy kyläkoulun kirjahyllyltä. Tilaisuudessa jaettiin myös Suomen tietokirjailijat ry:n vuotuinen Warelius-palkinto. Palkitut ovat tietokirjailija Raisa Cacciatore ja oppikirjailija Jukka Mäkinen.

Eilen Lauri Viita -illassa juhlittiin tänä vuonna 100 vuotta täyttävää tamperelaiskirjailijaa. Kukunorista keväällä väitellyt tohtori Sakari Katajamäki kertoi Lauri Viidan runoudesta. Viidan sanataidetta esitti näyttelijä Ahti Jokinen. (Lapin Kansa/Olli Miettunen)

http://www.lapinkansa.fi/lappi/inarilainen-kirjaharrastaja-ari-savikko-valittu-vuoden-kirjatoukaksi/

http://www.suomentietokirjailijat.fi/?x18668=661577

 

kunniakirja

 

Suomen tietokirjalijaliiton esittely

http://www.suomentietokirjailijat.fi/hae-asiantuntijaa/tutustu-tietokirjailijaan/savikko-ari/

http://kirjastolehti.fi/artikkelit/perustin-kalakirjaston/