Iku Turso (Lauri Soini) ja Onkikalastuksen opas

”Tuskin mitään urheilua harjottavat nuoret ja vanhat niin suurella innolla kuin ongintaa ja tuskin mikään onkaan niin huvittavaa, jos vain kalat ovat syömätuulella, kuten sanotaan.” aloittaa Iki Turso kirjansa Onkikalastuksen opas. Tekijän mukaan kirjassa käsitellään erilaisia kalastustapoja ongella ja muilla koukkupyydyksillä, edellyttäen kalastusta harjotettavan etupäässä huvittavana ”ajanvietteenä”.
Pielavedellä syntynyt Lauri Soini (alk. Lauri Soininen) oli kirjailija, joka julkaisi lukuisia kaunokirjallisia teoksia, näytelmiä ja lehtiartikkeleja, tietokirjoja sekä suomennoksia. Hän käytti kirjoissaan useita salanimiä ja nimimerkkejä. Kalastuksestakin hän kirjoitti salanimellä Iku Turso (kalevalaisessa runoudessa esiintyvä vedenhaltija tai merihirviö) Onkikalastuksen opas ilmestyi Kuopiossa U. W. Telen & C:on kustannuksella, Ajanvietettä-sarjan 4. osana, vuonna 1909.

 

 

U. T. Sirilius oli toiminut kirjan oikolukijana ja tehnyt parannuksia, etenkin teknillisen sanaston suhteen. Tämä johtunee siitä, että kaikille kalastusvälineille ei ollut vielä vakiintunutta sanastoa. Kieli tuntuu paikka paikoin jopa huvittavalta: ”Uistin-pyydys on mukava kalastin, sillä siihen tarvitaan vain uistin, kohtalaisen pitkä siima ja käsikela”. Periaatteessa uisteleminen on yhtä helppoa vieläkin.
Kirjassa on 60-sivua, ja siinä opastettiin lähinnä mato- ja täkyonginnan, vela- eli pitkäsiima sekä koukku- ja uistinkalastuksen alkeisiin. Uistinkalastus on jaettu 5 eri muotoon: Torkkovapa, lusikkauistin, perhosonget eli -uistimet, keinotekoiset täkykalat ja uistaminen. Perhoista ei tosin perhosongissa ole kysymys, vaan niillä tarkoitetaan uistinkoukkuja, joiden juureen on pienistä linnunsulista, höyhenistä tai muusta sellaisista tehty perhosen tai karpäsen muotoisia laitteita.
Kirjassa on yksi valokuva (mies veneessä ongella) ja 10 piirroskuvaa, niiden tekijästä ei ole tietoa. Lopussa on 2 mainossivua.
Kirja oli ensimmäinen suomenkielinen onkikalastusopas, sen ensipainos on yksi kalastuskirjallisuutemme harvinaisuuksia. Kirjasta otettiin vuonna 1991 näköispainos, se painettiin Jyväskylässä. Näköispainoksen toimittajana oli Arma Fennica.

Onkikalastuksen opas: Verkkoversio (pdf)