Hans van Klinken

 

 

Hans van Klinken jäi eläkkeelle armeijasta huhtikuussa 2012. 35 vuoden uran jälkeen Hans jätti tehtävänsä Hollannin kuninkaallisen armeijan ampumakoulun komentajana. Hänen eläkeaikansa kuluu perhokalastukseen, perhosidontaan, työpajoihin, tunneille, luentoihin, kirjoittamiseen, valokuvaamiseen, ja kun vapaa-aikaa löytyy, hän jatkaa työtään ulkoilmatoimittajana.

 

Hans on harjuksen kalastaja ja hollannin Grayling Societyn puuhamies

 

 

Vuosi 1986 oli erittäin ikimuistoinen aika hänen perhokalastusurallaan. Hän vieraili Yhdysvalloissa ja palasi Englantiin, Walesiin ja Skotlantiin, missä hänen Klinkhåmerista ja Leadheadista tuli todistetusti menestys. Klinkhåmer Specialin ensimmäinen todellinen menestys tapahtui Isossa-Britanniassa Welsh Deellä, missä hän kalasti Ian Smallin kanssa. Tarinat hänen käsittämättömästä menestyksestään Dee-joen kauniilla osuudella alkoivat levitä kulopaloa nopeammin.

 

Hans van Klinken Kalakirjastolla 28.6.2023

 

Hans tunnetaan myös erinomaisesta voittoa tavoittelemattomasta opastuspalvelusta pääasiassa maailmanlaajuisille ystäville Skandinaviassa. Vuodesta 1996 lähtien hän matkustaa vuosittain Kanadaan, jossa hän viettää pitkän kesälomansa harrastaen paljon perhokalastusta ja pitäen perhosidontakursseja ja työpajoja lasten ja naisten kanssa. Näin hän voi testata uusia perhoja atlantin lohella, tyynenmeren lohella, teräspäällä, eri nierilajilla, shadilla, inconnulla, siikalla, hauella, harjuksella, taimenella ja pienisuuahvenella. Vapaa-ajallaan hän järjestää työpajoja ja -tunteja perhokalastuksen aloittelijoille ja lapsille kokeneille veteraaneille asti. Hän jakaa mielellään tietojaan perhokalastuksesta ja perhosidonnasta, ja on erityisen taitava atlantinlohen ja harjuksen pyytämisessä pintaperholla. Hansin suosituimpia perhomalleja ovat laskuvarjohäkiläiset perhot, pintaperhot, realistiset nymfit ja suuret sarjat erityisiä Atlantin lohiperhoja (pinta-, uppo- ja nymfit)

 

Hans sitoo perhoja Kalakirjastolla

 

Vuodesta 1986 lähtien Hans on pitänyt useita kursseja ja työpajoja Hollannissa, Walesissa, Englannissa, Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Islannissa, Kanadassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Vuosina 2009-2012 Hans auttoi United Fly- Malesian Anglers Organisation, jolla on jonkin verran asiantuntemusta perhojen sitomiseen ja oli vahvasti mukana toteuttamassa ensimmäistä kansainvälistä perhokalastusfestivaalin Kuala Lumpurissa, joka on yksi ensimmäisistä perhokalastus- ja perhosidontatapahtumista tässä osassa Aasiaa.

 

Hans van Klinkenin perhoja

Hans van Klinkenin tunnetuimmat mallit ovat Norjassa 1980-luvun alussa kehitetty iso L.T-sarja: Kaikki pintaperhot ja näihin kuuluvat Klinkhåmer Special ja ParaPoly Sadge. Tunnettuja ovat myös hänen Leadheaded-harjusperhonsa, Caseless Caddis -sarja, Remerger-sarja, hänen Flymfinsä, Baetis-nymfi ja dun-variaatio. Lisäksi Once and Away -sarjat, Ugly Bugs, hänen järvitaimenen ja inconnu streamerit sekä Culard-sarja. Vähemmän tunnettuja ovat hänen henkilökohtaiset tuottavat lohimallit, joista monet ovat pintaperhoja. Hämmästyttävät ovat Hansin lohenymfit ja hänen ainutlaatuinen ja suuri Bondal-sarjan uppo lohiperho.