Annikki Kariniemi: Lohisiima ja silkkiliina ja Oi Juutua

Annikki Kariniemi-Willamo (24.7.1913-22.10.1984) tunnetaan Lappi-aiheisista romaaneistaan, kalatarinakirjoistaan, näytelmistään ja lastenkirjoistaan. Annikki Kariniemi syntyi Rovaniemellä suurilapsiseen perheeseen. Lapsuusaikana virinneen ja aikuisena syventyneen luontosuhteen ja erähenkisyyden kipinän hän sai agronomi-isältä ja myöhemmin aviopuolisoltaan. Kariniemi kävi keskikoulun, opiskeli Jyväskylän opettajaseminaarissa, teki opintomatkoja useisiin maihin ja hoiti kansakoulunopettajan viransijaisuuksia. Lapin rajavartioston kanslistina hän toimi kahteen otteeseen (1935-1938 ja 1940-1945) ja kansakoulun opettajana eri puolilla Lappia 1946-1961.

 

Kala-aiheisia tarinakokoelmia Kariniemi julkaisi muuhun kirjalliseen tuotantoonsa nähden sopivin välein; Lohisiima ja silkkiliina (Otava 1954), Laulu lohesta ja auringosta (Karisto 1962) ja Oi Juutua (Otava 1975). 1958 ilmestynyt Metsä elää sopii samaan kategoriaan, samoin Kariniemen viimeinen teos, 1983 ilmestynyt legenda, Lohivene. Kariniemeä pidetään ensimmäisenä eränkäynnistä kirjoittaneena suomalaisena naiskirjailijana.

Paitsi ensimmäinen kalatarinakokoelma, Lohisiima ja silkkiliina on avain Kariniemen kirjallisiin töihin; sen aiheet ja tapahtumat ovat kirjailijauraa edeltäviltä vuosilta, ajalta joka vaikutti ehkä voimakkaimmin hänen tyyliinsä. Varhaista tekstiä ohjaavat nuoruuden viattomuus, lähellä olevaa miestä arvioivat ja arvostavat katseet, haltioituneet luontokuvat ja kalanpyynnin innostus ja pettymykset. Mukana ovat Kariniemen kalatarinoiden tärkeimmät maisemat; Kuusamo, Kemijoki, Ivalojoki ja Juutua yläpuolisine vesistöineen, hienosti kuvattuina.

 

 

 

1975 ilmestyneessä Oi Juutua -kalatarinakokoelmassa näkyy kirjailijan taidon harppauksellinen kehittyminen. Teoksen tyyli on eheä ja rakenne keskittynyt. Tarinoiden johdantoina toimivat runolainat, kielen poljento, luonnon ja luonnonihmisten ymmärtäminen, hienovarainen huumori ja Seppo Polameren piirroskuvitus tarjoavat hitaasti etenevälle, sanoja makustelevalle ja tuntoja ja pinnanalaisia aistivalle lukijalle hienon lukuelämyksen.

 

Annikki Kariniemi on haudattu oman tahtonsa mukaisesti Utsjoen vanhalle hautausmaalle. Kuva: Ari Savikko

 

Annikki Kariniemi -seura perustettiin Ylitorniolla 03.11.1999

 

http://www.tornio.fi/KariniemiAnnikki

http://libguides.uta.fi/c.php?g=486408&p=3340703

https://www.kultaomena.com/366