A Treatyse of Fysshynge wyth an Angle 1496

Kalastus keinotekoisella syötillä on tunnettu jo ennen ajanlaskumme alkua. Ensimmäinen kirjattu maininta perhokalastuksesta on roomalaisajan kirjoittaja Claudius Aelianukisen kirjoittamassa kirjassa De Animalium, jossa kuvataan kuinka makedonialaiset kalastivat taimenta vapaa ja tekoperhoa käyttäen.

Varhainen kalastuskirjallisuus on kuitenkin leimallisesti englantilaista. Sen historian katsotaan varsinaisesti alkaneen vuodesta 1496 kun ”The Book of St. Albans” neljännessä osassa käsiteltiin onkimisen jaloa taitoa. Kirjoituksessa nimeltä: ”Treatysse of Flysshybge wyth an Angle” eli suomennettuna ” Neuwoja Ongela Calastuxesta” (suom. Jarkko Laine), annetaan seikkaperäisiä neuvoja kalojen pyytämiseen vavalla ja keinotekoisella syötillä.

berners

 

Kirjan vaikutusta urheilukalastukseen arvostetaan myös sen takia, että oletetaan että maailman kuuluisin kalakirja Izaak Wolttonin Compleat Angler , joka ilmestyi vuonna 1653, olisi saanut vaikutteita tästä kirjasta.

Kirjan metsästystä käsittelevän osan kirjoittaja on dame (tai lady) Juliana Bernes (näkee myös kirjoitettuna Barnes), ja tästä oletetaan hänen kirjoittaneet myös kalastusosuuden joka ilmestyi 10 vuotta myöhemmin. Kaikki eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita Bernersin osuudesta kalastusosan kirjoittamisesta, silti sitä yleisesti pidetään hänen kirjoittamana. Pitäviä todisteita kirjoittajasta ei kuitenkaan ole olemassa, vaikka sitä ovat useat ammatti- sekä amatööritutkijat yrittäneet selvittää.

 

berners2

 

Kirjasta on otettu useita uusintapainoksia. Vuoteen 1600 mennessä siitä oli otettu ainakin 14 painosta. Alkuperäisiä kirjoja on jäljellä tiettävästi vain 5 kappaletta. Osa niistä on painettu paperille osa pergamentille.

Kirjaa ei ole suomennettu, Jarkko Laineen suomentamaa kirjan nimeä enempää. Ruotsin kielellä, En avhandling om Fiske med krok, ilmestyi vuonna 1952. Kustantajana ja hankkeen alullepanijana olivat Tukholman Urheilukalastajat. Kirjan on kääntänyt vuoden 1880 (Eliotin painos) näköispainoksesta Ernst Abrahampson. Käännöksestä otettiin myös 150 kappaleen numeroitu painos.

Sulo Tianen Perhokalastus lehti 2-2016 Dame Juliana Berners ja tutkielma onginnasta

 

berners3

 

http://thegentlemanangler.com/wp-content/uploads/2011/10/olderformoftreat00bern.pdf

 

Muita linkkejä

Kalakirjasto, Pintaa syvemmältä: The Treatyse of fishing with an Angle

http://sorro.fi/Sivusto.html

https://www.britannica.com/topic/A-Treatyse-of-Fysshynge-wyth-an-Angle

http://www.hagstone.net/1496.html