Tervetuloa Suomen Kalakirjaston kotisivuille ja  Virtuaalikirjastoon

Suomen Kalakirjasto on harrastuksen pohjalta syntynyt yksityinen kalakirjasto. Vanhat kalakirjat ovat säilyneet näihin päiviin asti valtion tutkimuslaitosten ja yliopistojen kirjastoissa. Nyt valtion tutkimuslaitokset ovat hävittäneet kirjastonsa lähes kokonaan ja paineet yliopistojen kirjastojen supistamiseen lisääntyvät koko ajan. Kansalliskirjastolla on oma merkittävä tehtävänsä, mutta senkin toimintamahdollisuudet ovat rajalliset. Tästä johtuen yksityisten keräilijöiden merkitys kulttuurin siirtämisestä seuraavalle sukupolvelle on kasvanut merkittävästi.

Yksityiset kokoelmat hajoavat helposti sen jälkeen kun kokoelman kerääjä kuolee. Harvoin löytyy lähipiiristä jatkajaa, näinpä kokoelma myydään eteenpäin usein moneen eri paikkaan. Kokoelma on kuitenkin aina arvokkaampi kuin kirjat yksittäin. Usein myös kokoelman kulttuurinen arvo on huomattavasti suurempi kuin sen rahallinen arvo. Tämä on myös suurin syy siihen että Suomen Kalakirjasto on perustettu.

 

 

 

Kuva: Jari Salonen

 

Suomen Kalakirjastolle on vuokrattu tontti Muonion Kemiläisenvaarassa, jonne on rakennettu oma hirsirakennus. Kirjaston ideana on olla avoin kirjasto tutkijoille, keräilijöille ja muille asiasta kiinnostuneille. Kirjastorakenuksessa on myös majoitus- ja työskentelytila, joten kirjastossa voi työskennellä lyhyitä jaksoja, esimerkiksi väitöskirjan tekijä tai pieni työryhmä.  Kalakirjasto sijaitsee Keimiöniemen kalakenttiä vastapäätä, joten kalastushistoriaa riittää ympäristössäkin. Tarkoitus ei ole museoida kokoelmaa, vaan säilyttää olemassa olevaa tietoa ja jakaa sitä tarvitseville.

Kirjastossa on Suomen kattavin kala-/ kalastusaiheinen julkaisukokoelma. Kokoelma käsittää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin asti. Kirjaston erikoisalaa on suomalainen ennen vuotta 1950 ilmestynyt kalakirjallisuus.

Tietokannassa on yli  47 000 kirjaa tai kirjoitusta. Mukana ovat kaikki ne ammattilehtien lehtiartikkelit jotka ovat ilmestyneet ennen vuotta 1950.  Kokoelmaan kuuluu myös uudemmat, lähes kaikki aina 2020- luvulle asti ilmestyneet suomalaiset kalakirjat ja lehdet. Tietokantaa päivitetään säännöllisesti.

 

Kalakirjasto vihittiin käyttöön 25.8.2018 Kuva: Ari Savikko

 

Kokoelma sisältää myös suuren määrän vanhempaa ruotsalaista (1700 ja 1800-luvun) kalakirjallisuutta, sekä englanninkielisiä kalastuskirjallisuuden klassikoita ensipainoksena. Kokoelman vanhimmat julkaisut ovat 1600-luvulta. Lisäksi kirjastossa on myös mm. saksalaista, venäläistä, virolaista, norjalaista ja ranskalaista kalakirjallisuutta.

Kalakirjastolla toimii maksuton tietopalvelu.  Etsimme yhdessä asiakkaan kanssa hänen tarvitsemaansa aineistoa tai tietoa kala-aiheisista julkaisuista. Annamme myös neuvoja tietokantamme käytöstä. Olemme mukana Kysy kirjastonhoitajalla palvelussa

Vaikka tietokoneaika on mullistanut myös kirja-alaa, uskon että erikoiskirjastoilla on Suomessa myös jatkossa paljon annettavaa. Kirja on kuitenkin muutakin kuin pelkkä painotuote. Kirja esineenä on arjen kulttuurihistoriaa ja kirjan syvällisempää merkitystä ihmiselle kuvaa hyvin muinaisessa Egyptissä olleen ensimmäisen kirjastolaitoksen nimi: Sielun Huoltola.

 

Tervetuloa tutustumaan kansakunnan kalamuistiin.

Kalakirjaston aukiolo

Ma-pe: 9:00-16:00

La-su: Sopimuksen mukaan

Kalakirjasto p. 040 837 2587

Majoitusta, lauantai ja sunnuntai aukioloaikaa voi tiedustella:

Ari Savikko  p. +358 45 120 4705 tai info@suomenkalakirjasto.fi

 

Photo: Ari Savikko

 

Suomen Kalabibliografia 1-3

Suomen Kalakirjaston kokoelman pohjalta on julkaistu Suomen kalabibliografia osat 1 ,  2 ja 3 . Bibliografioita voi ostaa Kalakirjastolla yhteishintaan 40 €. Kirjoja myy myös Kalatalouden Keskusliitto. 

Sata merkittävää kalakirjaa – kalatietoa ja tarinoita

Kirjaa on myynnissä Kalakirjastolla 20 €/kpl

Pohjoiskalotin kalapaikkaopasta on myynnissä Kalakirjastolla 30 €/kpl

 

 

Kalakirjasto kesällä 2021. Kuva: Ari Savikko

 

Suomen Kalakirjastosta lisää:

https://areena.yle.fi/audio/1-50844465

Afred Kordeliinin säätiö vuosikertomus 2020

Kalakirjastolla menee hyvin- uutta väkeä palkataan Kordelinin säätiön tuella

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006392845.html

https://areena.yle.fi/1-4592323

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005325516.html

https://yle.fi/uutiset/3-9852445

https://areena.yle.fi/1-4251461

https://yle.fi/uutiset/3-10369214

https://podtail.com/podcast/minna-pyykon-maailma/kalakirjamies-ari-savikko/

https://www.lapinkeino.fi/2018/kalakirjasto-on-kalastushistorian-aarreaitta/

https://www.kaleva.fi/kalakulttuurin-aarteet-ovat-turvassa-omassa-kirjas/1638278

 

 

Kalakirjastolla on lukurauha. Kuva: Ari Savikko

 

https://www.maaseutu.fi/teesesuomessa/matkailumaakunnat/lappi/suomen-kalakirjasto