Herman Renfors (1850–1928)

 

Kajaanilainen tehtailija ja valokuvaaja, varakonsuli Herman Renfors. Ina Liljeqvist & Co, kuvaaja 1897 Kuva: Museovirasto

 

Porilaiseen merenkävijäsukuun kuulunut Renfors saapui Kajaaniin viisivuotiaana leskeksi jääneen äitinsä Anna Gustafva Wahlgrenin ja kolmen sisaruksensa kanssa. Hermanin merikapteeni-isä Gustaf Renfors menehtyi haaksirikossa.

Renfors toimi ensin mm. kellosepän oppilaana ja konepajassa Porissa ja Pietarissa. Palattuaan Kajaaniin hän alkoi valmistaa seillä uistimia ja muita kalastustarvikkeita vuonna 1870. Vuonna 1876 Renfors perusti kivihiomon, jossa valmistettiin muun muassa koruja sekä nappeja. Hän laajensi liiketoimintaansa vuonna 1880 turkistuotteisiin ja vuonna 1891 hän perusti Helsingin keskustaan sivuliikkeen kalastustuotteidensa myyntiä varten. Yritystoiminnan taustavoimana hänellä oli sisar Maria Renfors, joka kouluttautui Englannissa asti perhonsidonnan ammattilaiseksi.

 

Renforsin kalastuvälineliikkeen mainoskortti

Renforsin kalastuvälineliikkeen mainoskortti

 

Renfors oli liikemies, valokuvaaja ja matkailun edistäjä, mutta hänet muistetaan ehkä parhaiten kalastusvälineistään, joita hän alkoi valmistaa Kajaanissa 1870-luvulla. Hän kehitteli uistinmalleja ja myös patentoi ne. Ensimmäinen uistinmalli, Kajaani lippa, jäi kuitenkin patentoimatta, niinpä siitä tehtiin maailmalla paljon kopioita.

 

Kuva: Heikki Känsälä

Kuva: Heikki Känsälä

 

Renforsin uistimia meni hyvin kaupaksi ja valmistus muuttui tehdasmaiseksi jo 1870-luvun alkupuolella. Suurin osa tuotannosta meni ulkomaille. Uistintehdas toimi Kajaanissa 1930-luvun alkuun.

 

hintaluettelo 1

 

Renforsin tehdas valmisti myös muita kalastusvälineitä. Hän kehitteli uusia kela ja vapa malleja. Varsinkin Renforsin perhokelat ovat nykyään haluttuja keräily esineitä.

Hän laittoi siskonsa Marian perhonsidonta oppiin Englantiin vuonna 1875. Tämä opetti rerhonsidonta taidon Hermannille ja siskolleen Annalle. Yleisesti on se käsitys että tästä sai alkuunsa perhonsidonta Suomessa.

 

 

totuus

 

Eeva-Kaarina Aronen on kirjoittanut tätä aikaa kuvaavan romaanin Maria Renforsin totuus.

 

Antti Pekin Kalakirjastolle lahjoittama Marian Renforsille tulleen kirjeenkuoret

 

 

Herma Renforssin toimestaan julkaistiin kirjaset Konsten att kasta betet sekä suomenkielisenä versiona Uistimen heittämistaito.

 

Harvinainen suomenkielinen opaskirjanen

Harvinainen suomenkielinen opaskirjanen

 

Ruotsinkiellistä versiota oppaasta liikkuu enenmmän. Tosin myös tämä on harvinainen

Ruotsinkiellistä versiota oppaasta liikkuu enenmmän. Tosin myös tämä on harvinainen

 

Oppaan tarkoituksena oli opettaa kalastajia käyttämään hänen valmistamia keloja eli oli siis tavallaan mainos kirjanen. Kirjasessa on havainnollisia kuvia siitä kuinka virvelillä heitätetään, mallina toimi tehtailija itse. Kirjasessa esitellään myös hänen tehtaansa valmistamia uistimia. Kirjanen ilmestyi Helsingissä vuonna 1908 tekijän omalla kustannuksella.

1989 Kainuun museo julkaisi kirjan Konsulin kuvat, jossa esittelään monipuolisesti Herman Renforsin ottamia valokuvia. Kirjan tekstit ovat kirjoittanee Panu Pulma ja Raili Kauppila.

 

 

konsulin kuvat

 

Vuonna 2005 Kainuun museo piti Herman Renforssia käsittelevän näyttelyn. Tästä näyttelystä on Raili Kauppilan toimesta julkaistu 40 sivuinen näyttelyjulkaisu.

 

 

kauppila

 

Herman Renfors tunetaan myös monista keksinnöistä jotka hän on patentoinut. Tässä yksi Amerikan patentti vuodelta 1906

 

patentti

 

Renforsin uistimet ovat keräilijöiden suosiossa. Niistä lisätietoa voi kysyä osoitteesta

http://www.vanhaonki.com/

 

Kuva: Heikki Känsälä

Kuva: Heikki Känsälä

 

luettelo 2

Renforsin luettelot ovat haluttuja keräilyharvinaisuuksia

 

Teoistaan huolimatta Herman Renfors ei ole kovin tunnettu nykyajan kajaanilaisten, etenkään nuorten parissa. Hänen muistomerkkinsä paljastettiin Kajaanissa paikallisten yrittäjien ja paikallisen taiteilijan voimin 12. toukokuuta 2007. Muistomerkin suunnitteli taitelija Olavi Laine ja reliefin teki taiteilija ja perhonsitoja Jukka Nissinen. Muistomerkki on kopio Renforsin valmistamasta Devoni-uistimesta. Kajaaninjoen rantoja seurailee Renforsin lenkiksi nimetty ulkoilureitti.

 

Herman Renforssin muistomerkki Kajaanissa. Kuva: Ari Savikko

Herman Renforssin muistomerkki Kajaanissa. Kuva: Ari Savikko

 

Paavo Enrothin kirjoittama ja kustantama teos Renforsista ilmestyi vuonna 2018

 

Kirjan painosmäärä on 2500 kpl

 

http://www.kalallakainuussa.fi/en/fishing-sites/fishing-journal/rivers/herman-august-renfors

 

nimmari. pieni