Vapaa-ajan kalastaja, Gummerus 1978, (toim. Olli Aulio, kuvitus Martti Arkko)

1948 julkaistun Levannon ja Ylänteen Kalamiehen Käsikirjan tapaan myös Vapaa-ajan kalastaja osui yhteiskunnallisen kehityksen synnyttämään tarpeeseen. 1960-1980 luvuilla maaseutu koki massiivisen muuttoaallon. Sadat tuhannet nuoret ja kokonaiset perheet lähtivät elinkelvottomiksi muuttuvilta pientiloilta (keskikokoisiltakin), töiden perään asutuskeskuksiin ja kaupunkeihin, osa Ruotsiin.
Työn, kodin (ja lähiöpubin) vuorottama elämänjärjestys osoittautui nopeasti vajavaiseksi, siinä ammotti maaseudulla harjoitettujen puhdetöiden ja kotitarvekalastuksen jättämä aukko. Tilanteen tajunneet vapaa-ajankalastusjärjestöt saivat nopeaan tahtiin kymmeniä tuhansia uusia jäseniä ja satoja uusia kalaseuroja. Kalamiesten Keskusliiton hallinto ja toimihenkilöt Harri Dahlströmin taitavalla johdolla muodostivat toimitusneuvoston uuteen teokseen, Vapaa-ajan kalastajaan, jonka sitten Olli Aulio toimitti ja Gummerus julkaisi.
Johdannon mukaan ”kirja on tarkoitettu sekä aktiivisille kalastuksen harjoittajille että kalastusharrastustaan aloitteleville. Kuhunkin kalastustapaan on pyritty löytämään uusinta tietoa ja niksejä opiksi vanhalle kalamiehelle. Toisaalta eri luvut lähtevät perusteista, jotta uudetkin harrastajat pääsisivät mukaan kalastuksen nikseihin”.

 

Kirjan kuvitus on Martti Arkon

 

Kirjan kaiken kattavassa sisällössä esitellään mm. heittokalastus, onginta, pilkintä, verkko-, pitkäsiima- ja syöttikoukkukalastus, vetouistelu, perhokalastus, katiska-, merta- ja rysäpyynti, tuulastus, sukelluskalastus, syötit, saaliin käsittely ja käyttö, kalalajit ja kalojen käyttäytyminen, ravustus ja kalamiehen varusteet ja välineet, ja niiden huolto ja valmistus. Huomiota saavat myös vesiturvallisuus, vesistöjen tuotto, kalavesien hoito, lait ja määräykset, kilpailu- ja seuratoiminta.
Kun kirjoittajina oli joukko kalastusalan korkeakoulutuksen saaneita ja taitaviksi tunnettuja harrastajia; mm. Gösta Bergman, Harri Dahlström, Kari Hanski, Harri Hietakangas, Seppo Hikipää, Yrjö Lemettinen, Erkki Norell, Jussi Pennanen, Ilkka Sailo, Pekka Tuunainen ja Kai Westman; jälki oli sen mukaista, tuoretta tietoa ja käytännössä koeteltua osaamista. Kirjan saamaa suosiota kuvaa siitä otetut 15 painosta ja noin 50.000 myytyä teosta. Vapaa-ajan kalastaja käännettiin myös venäjäksi, myynnin noustessa silloisessa Neuvostoliitossa noin 150.000 teokseen.

 

Teksti: Sulo Tiainen