Ensi Abua

 

Abu koskettaa varmasti suurinta osaa suomalaisia kalamiehiä. Nyt nappaan ilmestyminen kauppoihin oli varma kesän merkki ja se luettiin suurella mielenkiinnolla.

Abun historia on hyvin tiedossa ja siitä on myös kirjoitettu paljon. Yksi mielenkiintoisimmasta on Len Borgsrömmin muistelmateos Snilledrag lyckokast och bottennapp, joka ilmestyi vuonna 2003. Se on myös käännetty Englanniksi nimellä What Happend? Suomeksi tämä ei ole ilmestynyt, kukahan suomentaisi?

Abun painotuotteet tunnetaan myös hyvin, lippulaivana Nyt Nappaa. Ensimmäinen Abun oma esite on vuonna 1942 ilmestynyt Spinnfiske, mutta lehtimainoksia ilmestyi jo ennen tätä. Abun historiasta painotuotteiden osalta kerrotaan ansiokkaasti Daniel Skupien kirjassa Vintaga Fishing Reels of Sweden.  Sivulla 17 hän arvelee että ensimmäinen Abun mainos olisi ollut vuoden 1944 Sportfisketissä.

Vanhoja Sportfisket lehtiä selaillessa löysin Abun mainoksia tätä aikaisemmista numeroista. Ensimmäinen joka löytyi, on Huhtikuun numero vuodelta 1941. Siinä sivulla 81 on kokosivun mainos Record keloista ja siinä mainitaan että kelojen takuuhoidot hoitaa A.-B. Urfabriken, Svängsta. Tästä eteenpäin Abun mainoksia löytyy säännöllisesti miltei joka Sportfisketin numerosta.

 

 

ensimmäinen abumainos

 

Sitä onko Abu mainostanut jossain muussa lehdessä tätä aikaisemmin, ei minulla ole tiedossa. Paljon aikaisemmin se ei kuitenkaan voi olla sillä juuri vuonna 1941 Göte Borgström valmisti ensimmäiset kaupalliset Record kelansa.

Vuonna 1948 alkoi yhden legendaarisimman kalastusvälinen luettelon, Napp och nyttin historia. Joitakin esitteitä ehti kuitenkin ilmestyä ennen sitä. Näyttävin näistä on ehdottomasti Ni kan lita på Record vuodelta 1946. Se ilmestyi myös espanjan ja englanninkielisenä. Tätä ennen vuonna 1944 ilmestyi pieni vihkonen nimeltä Record fiske.

 

ni kan lita

 

Suomessa Abua mainostettiin mm. Suomen Kuvalehdessä. 18.4.1959 oli mainos jossa kerrotaan, että Nyt Nappaa alkaa ilmestyä suomenkielisenä.

 

 

 

Huonointen tunnettu painotuotteiden osasto on kelojen varaosaluettelot ja ohjekirjat. Joissakin näistä luetteloissa on myös muuta kuin pelkkä osaluettelon. Esimerkiksi vuonna 1952 ilmestynyt Haspelspinn sisältää melko perusteellisen opastuksen heittämisen saloihin. Siinä on myös kaksi erillistä pikku tarinaa jossa toisessa maineikas amerikkalainen kalastaja Joseph D. Bates tekee selkoa onko haspelirullalla heittäminen vaikeaa. Nämä varaosa ym. luettelot ovat keräilyn kannalta hankalia myös siksi että läheskään kaikissa niissä ei ole painovuotta.

Abu 40 years 1921-1961

Kaikki nämä Abun varhaisimmat esitteet ovat erittäin haluttuja keräilijöiden keskuudessa, niinpä hinnatkin ovat sen mukaisia. Tämä on myös houkutellut hämärämiehiä puuhastelemaan ”uusinta painoksia” varhaisimmista Napp och nytt kirjasista ja ainakin Ni kan lita vihkosesta on piraatteja liikkeellä.

Abun historiasta kiinnostuneelle on tietopaketti ruotsiksi

 

 

abu2

 

Ja Englanniksi

abu1

 

 

Abu-vaaput 1955->

 

Suomeksi löytyy Abun historiasta lisää http://www.ilkkajukarainen.fi/66712717

ja filmiä Abun historiasta

Sekä  The Story of Abu (kesto 49 min 35 s.)

 

Muita linkkejä:

http://www.abu-record.se

http://www.realsreels.com/collection/collectionmodels.htm

http://www.elisanet.fi/mari.peltomaki/FRC/kelat.html

http://www.lurelore.com/freds/abu.html

http://www.rullen.se/

http://gamlafiskerullar.wixsite.com/meek

http://www.riverrulle.n.nu

Ari Savikko